2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

NÉMETORSZÁG: Ukrán menekültek és a német kormány

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇩🇪🇺🇦2024. június, Berlin (dpa, WNOZ, Mon_A) – A CSU a háborús menekültek visszaküldését kéri Ukrajnába, ha nem vállalnak munkát Németországban.‼️

“Az elvet most, több mint két évvel a háború kezdete után alkalmazni kell: kezdje meg a munkát Németországban, vagy térjen vissza nyugat-ukrajnai biztonságos területekre” – mondta Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag regionális csoportjának vezetője a Bild am Sonntagnak. Az SPD és a Zöldek tiltakozása érkezett. A szövetségi belügyminisztérium szerint a visszaküldés minden további nélkül nem lehetséges. Korábban az FDP alacsonyabb állami juttatásokat kért az orosz támadóháború elől Németországba menekült ukránok számára. „Az Ukrajnából újonnan érkező háborús menekültek a jövőben nem részesülhetnek állampolgári ellátásban, hanem a menedékkérők ellátásáról szóló törvény hatálya alá kell tartozniuk” – mondta Bijan Djir-Sarai, az FDP főtitkára a Bildnek. A munkaerőhiányra hivatkozott. „Már nem az adófizetők pénzét kellene a munkanélküliség finanszírozására fordítanunk, hanem inkább biztosítanunk kell, hogy az emberek munkát kapjanak.” Hasonló követelések érkeztek már az FDP képviselőcsoportjától, de az Uniótól is. Michael Stübgen, Brandenburg CDU-s belügyminisztere a napokban a német szerkesztőségnek azt mondta: “Nem megy össze arról beszélni, hogy a lehető legjobb módon támogassuk Ukrajnát, és egyben támogatjuk a dezertáló ukránokat.” Azzal érvelt, hogy a polgárok pénze „fékezi a munkába állást”. A kezdeményezés tovább élesítette a vitát a németországi menekültek szociális juttatásairól és azok költségeiről. 2022 júniusa óta az Ukrajnából érkező háborús menekültek alapvető biztonsági ellátásban (jelenleg állampolgári ellátásban) részesülhetnek – a menedékkérők ellátásáról szóló törvény szerinti alacsonyabb ellátások helyett. A szövetségi és tartományi kormányok ebben annak idején megegyeztek.

Felmerül a kérdés, hogy Olaf Scholz számára mennyiben válhat komoly problémává a kormány és az ellenzék, de a kormánykoalíción belüli vita az ukrán menekültek finanszírozása körül.

Node of Time

Mi a reakciód?
👍tetszik
11
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek