2024.április 28.
Valéria, Péter

Összefoglaló a terrortámadás után őrizetbe vett gyanúsítottakról

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az orosz bűnüldöző és biztonsági szolgálatok összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncertkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadást követően. Az őrizetbe vettek között van a több mint 130 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelő mészárlás négy feltételezett elkövetője – közölte az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSZB.

A gyanúsítottak személyazonosságáról és a támadás körülményeiről még nem derültek ki hivatalos részletek. Az FSZB szerint a támadást gondosan megtervezték, és úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb áldozatot szedjék. Az incidens kivizsgálása folyamatban van. Az alábbiakat lehet eddig tudni:

Őrizetbe vétel

A négy fő gyanúsítottat szombaton a kora reggeli órákban vették őrizetbe az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen – áll az FSZB közleményében. A feltételezett elkövetők egy fehér Renault Clio típusú autóban utaztak, amellyel a helyszínről menekültek – írja a 78.ru hírportál.

Az orosz rendfenntartó erők rövid üldözése után a gyanúsítottak elhagyták az autót. Egyiküket még a helyszínen őrizetbe vették, míg három másikuk az erdőben próbált elrejtőzni, ami nagyszabású hajtóvadászatot indított – jelentette a média.

Később több videó is felkerült az internetre, amelyeken a feltételezett elkövetők őrizetbe vétele és kihallgatása látható. A videók közül kettőt az RT főszerkesztője, Margarita Simonyan tett közzé, egy másikat pedig Alekszandr Koc újságíró. Legalább egy gyanúsított megsérült a rendfenntartó erőkkel való összetűzés során, és kórházba került – jelentette a Mash Telegram csatorna.

Orosz tisztviselők nem kommentálták az egyik gyanúsított állítólagos kórházi kezeléséről szóló információkat. Szombaton az FSZB közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az incidenssel összefüggésben összesen 11 embert vettek őrizetbe, köztük négy feltételezett támadót.

“A bűnözők az orosz-ukrán határon akartak átjutni, és az ukrán oldalon megfelelő kapcsolatokkal rendelkeztek” – tették hozzá a négy fő gyanúsítottra utalva. A másik hét őrizetbe vételre Moszkvában és a Moszkvai területen került sor az orosz média szerint

A gyanúsítottak személyazonossága

Az orosz bűnüldöző szervek nem közöltek adatokat az őrizetbe vett tizenegy személy nevéről vagy állampolgárságáról. Az orosz belügyminisztérium csak azt erősítette meg, hogy az elsődleges gyanúsítottak egyike sem rendelkezik orosz állampolgársággal.

“A belügyminisztérium migrációs osztálya az FSZB munkatársaival együtt gondosan vizsgálja az őrizetbe vettek mindegyikének az orosz területen való tartózkodásának az okát és időtartamát” – közölte Irina Volk minisztériumi szóvivő.

A feltételezett elkövetők kihallgatásáról készült felvételeken látható, hogy egyikük tört orosz nyelven beszél, egy másik pedig tolmácson keresztül beszél a hatóságokkal. Az egyik gyanúsított azt állította, hogy Törökországban járt, és csak március elején érkezett Oroszországba. Hét feltételezett bűntársuk személyazonosságáról nem hoztak nyilvánosságra információkat.

Fegyverek és felszerelés

A helyszínen készült és az orosz Nyomozó Bizottság által közzétett felvételeken látható, hogy a merénylők támadófegyverekkel voltak felfegyverkezve, és nagy mennyiségű lőszerrel voltak ellátva. A videón legalább egy AK típusra hasonlító fegyver látható, valamint közel egy tucat adagoló tár, amelyek még mindig töltényekkel voltak megtöltve.

Az orosz Lenta hírportál arról is beszámolt, hogy egy Saiga vadászpuskát is találtak a helyszínen. Az orosz média szerint a gyanúsítottak autójában egy Makarov kézifegyvert és még egy adagoló tárat is találtak a brjanszki területen történt őrizetbe vételük során.

Az egyik gyanúsított a kihallgatás során azt állította, hogy a fegyverraktárat olyanok szervezték meg számukra, akiket személyesen nem ismertek, és csak a Telegramon keresztül vették fel velük a kapcsolatot. A támadáshoz használt járművet is állítólag az egyik gyanúsított rokonától vásárolták nem sokkal a terrorcselekmény előtt.

Indítékok

Az egyik gyanúsított, akit a bűnüldöző szervek munkatársai a kihallgatása során filmre vettek, azt állította, hogy “pénzért” követte el a bűncselekményt. A férfi azt állította, hogy 500 000 rubelt (kb 2 millió forint) ígértek neki, és ennek felét a támadás előtt átutalták a bankszámlájára.

Az állítólagos elkövető azt is elmondta, hogy egy ideje már “prédikációkat hallgatott… egy prédikátor” a Telegramon, mielőtt a pénteki támadás feltételezett kitervelői “körülbelül egy hónappal ezelőtt” megkeresték. Amikor tovább faggatták arról, hogy mit tett pénteken a Crocus City Hallban, a férfi azt mondta, hogy “lelőtte … az embereket”, hozzátéve, hogy csak az volt a feladata, hogy embereket öljön, és “nem számított”, hogy kit öl meg.

A nyilvánosságra hozott kihallgatás során egyik gyanúsított sem vállalt kifejezetten hűséget valamely szélsőséges csoportnak.

Lehetséges kitervelők

Az orosz nyomozóhatóságok még nem nevezték meg a támadás mögött álló feltételezett szervezőket. Nem jeleztek semmilyen kapcsolatot sem az elsődleges gyanúsítottak és bármilyen szélsőséges csoport vagy külső erő között, kivéve néhány ukrán kapcsolatot, amelyek az FSZB szerint állítólag készek voltak segíteni őket az Ukrajnába való átkelésben.

Egyes nyugati médiumok, köztük a Reuters és a CNN arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS/ISIL) vállalta magára a támadást. A terrorcsoport állítólag egy olyan fotót is közzétett, amelyen a négy gyanúsított egy IS-zászló hátterében pózol. A fotón, amelyet azóta egyes amerikai lapok is megosztottak, négy férfi látható, akik baseballsapkát viselnek, arcukat eltakarva. Moszkva nem kommentálta az IS állításait.

Mi a reakciód?
👍tetszik
10
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
84
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához