2024.március 29.
Auguszta, Bertold

Päivi Räsänen pere tovább folytatódik, a finn politikus jogi precedenst akar teremteni az ügyéből

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
626875 587411 paivi rasanen

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter és parlamenti képviselő sajtóközleményt adott ki pere fellebbvitelével kapcsolatban. Korábban egy 2019-es eset miatt rángatták bíróság elé, mivel egyesek szerint a Bibliát idézni gyűlöletkeltő, a kerületi bíróság azonban felmentette a vádpontok alól.

A jobboldali politikus közleménye elején tisztázta,

célja  jogi precedens teremtése a véleménynyilvánításhoz és a vallásszabadsághoz való jog terén.

A helsinki fellebbviteli bíróság helyt adott az ügyészeknek a „Biblia-per” ügyében. Räsänen számára már a kerületi bíróságon elért győzelem is megfelelő lett volna, de mint írja, a felsőbb bíróságok felmentő ítéleteinek szélesebb körű jelentősége van.

„A per meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a véleménynyilvánítási és vallásszabadsággal kapcsolatos jogi precedenst teremtsen még egy magasabb bíróság. Ez aztán jogi útmutatóként szolgálna a jövőbeni hasonló vádakkal kapcsolatban. Határozottan remélem, hogy az elkövetkező években senki más nem lesz ilyen vádaskodások áldozata.”

Hamis állítások

Így tehát a 2019-ben a Twitteren közzétett bibliai idézetet, az YLE-n elhangzott rádióbeszélgetést és a kereszténydemokrata politikus 2004-es könyvét érintő per a Helsinki Fellebbviteli Bíróságon folytatódik.

Ez év elején a helsinki kerületi bíróság egyhangú, egyértelmű felmentő ítéletet hozott ezekkel kapcsolatban. Räsänen sajtóközleményében leírja,

„a Helsinki Kerületi Bíróság ítéletében több, az ügyészség által a számba adott állítással kapcsolatban kijelentette, hogy a vádiratban szereplő szövegekben nem találhatók ilyen állítások. A legfőbb ügyészség a felsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezésében azt igyekszik bizonyítani, hogy kijelentéseim olyan üzenetet közvetítenek, amely az ügyészség saját értelmezésén alapul.”

Fellebbezésében az ügyészség azt állítja, hogy az inkriminált kijelentéseket „objektíven” kell értelmezni, ami a politikusnő szerint azt jelenti, hogy ellentétesek a kijelentések valódi szándékával. Szerinte az egész, több mint 3 éve húzódó per során a legmegrendítőbb az volt, hogy az ügyészség hamis tanúvallomást tett a vallomásáról.

„Könnyebb lenne megvédeni a saját véleményemet, mint megvédeni magam olyan értelmezésekkel szemben, amelyek nem felelnek meg az igazságnak, olyan értelmezésekkel szemben, amelyek még a meggyőződésemmel is ellentétesek”

– tette hozzá.

Jogi hadjárat a kereszténység ellen

Az őt támadó keresztényellenes ügyészek tevékenységét pedig a következőképpen foglalta össze Räsänen:

„Az ügyészség 26 oldalas fellebbezése nyíltan támadja a keresztény hit alapvető tanításait, azokat önmagukban is sértőnek tartja. Az ügyészség a bűnről szóló keresztény tanítást megalázónak bélyegzi, és ezt a tanítást a vallási közösségeken belül még veszélyesebbnek tartja, mint a világi élet területén. Az ügyész ezt azzal indokolja, hogy az Isten előtti méltatlanság nagyobb szégyen, mint az embertársak előtti méltatlanság. Az ügyészség nem fogadja el azt a bibliai emberképet, hogy a bűnről szóló tanítás nem csorbítja az ember méltóságát. Minden ember egyformán értékes, de bűnös is, és Jézus kegyelmére szorul.

Az ügyész keresztes hadjáratot folytat a keresztény hit klasszikus tanításai ellen, ugyanakkor ez ismét lehetőséget nyit arra, hogy az evangélium üzenetét elvigyük a tárgyalóterembe.

A bűnre nem a létének a tagadása a megoldás, hanem a kegyelem befogadása annak alapján, amit Jézus Krisztus tett értünk a kereszten.

Bízom abban, hogy az egész folyamat Isten kezében van, és hogy mindennek célja van. Annak is örülök, hogy a Bibliáról szóló vita még mindig folyik. A magam részéről készen állok arra, hogy a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság védelmében az igazságszolgáltatás minden szükséges szintjén fellépjek, ha kell, akár az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is”

– zárta közleményét a keresztény elveit és értékrendjét soha fel nem adó finn politikus.

 

“Krisztus katonáiként kell küzdenünk az igazságért” – tüntetést tartottak Päivi Räsänen mellett

 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

  1. Még akár ateista szemszögből is nézve, a Biblia egy társadalmi viselkedési kódex is.
    Ha a Bibliának csak azon aspektusát vesszük figyelembe, amely az emberek viselkedésére vonatkozik, akkor is pozitív értelemben vett nevelő, józan-ész alapú erkölcsre tanító tartalommal bír.
    Aki ezt elutasítja, az előnyben részesíti az önzést, a gonoszságot a józan-ész alapú erkölccsel szemben.

  2. Az iszlám, pontosabban a Korán sok helyen felszólít a “hitetlenek” elleni erőszakra. A kereszténységben ez nincs benne. A középkori pogányüldözés is ellentétes volt a Biblia szellemével. Jézus nem erőltette senkire a hitet. Aki hisz, az részesül az üdvösségben, aki nem, az örök kárhozatra van ítélve. Sehol nem mondja, hogy a hitetlent meg kell ölni.
    Egyébként érdekes módon az iszlámot még szőrmentén is tilos bírálni. Tilos elmondani, hogy Szaladin szultán nem túl humánusan hódította meg a Szentföldet és Egyiptomot. Tilos elmondani, hogy a vallásüldözés legdurvább formáját a muszlim hódítók valósították meg az elfoglalt területeken. Némelyik muszlim országban egy Biblia birtoklása életveszélyes dolog.
    Az Európai Unió a jelek szerint a muszlimokra jellemző türelmetlenséggel vetette rá magát a kereszténységre és az európai embereknek erkölcsi iránymutatást adó keresztény egyházakra.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához