2024.május 26.
Fülöp, Evelin

Presmann nagykövet berendelt két magyar bírót?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
tufifal

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A tegnapi napon Twitter üzenetben számolt be David Presmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is.

Információink szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, forrásunk úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba. Fordított eset nehezen képviselhető el, gondoljunk csak bele mekkora botrányt okozna, ha a washingtoni magyar nagykövet bekéretné akár egy állami legfelsőbb bíróság néhány bíráját.

Azzal persze nem biztos, hogy tisztában van a vezető amerikai diplomata, hogy maga az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói Etikai Kódex az 1. cikke alapján, „a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét. Munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. (…) A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen”

“Mindezek érdekében köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolás-mentesség, az előítélet-mentesség látszatát is”

Azzal viszont a magyarországi bíráknak kell tisztában lenniük, hogy az amerikai külügy leirata szerint a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli (represent the interests and policies of the United States) egyes esetekben pedig nyíltan politizál, ahogy ezt Pressman nagykövet pártos mozgása kapcsán is megfigyelhetjük.

Az pedig egy eldöntendő kérdés, hogyan értékelhető, az amúgy a közéletben visszatérő jelleggel aktív bírók nagykövetségi fellépése.

Forrás:Tűzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek