2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Rendőrök mentek az elnöki palotába, puccsszerű jelenetek rázzák meg Lengyelországot (videók)

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
6b49cfdd245441e6831a788cf8515116

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Miközben Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök csak csütörtökre hirdetett tüntetést, spontán módon már kedd éjszaka jelentek meg demonstrálók a varsói rendőrség épülete előtt.

Letartóztatták kedd este a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit, számoltunk be korábban a hírről.

A két jobboldali politikus éppen egykori párttársuk, 

a második ciklusát töltő Andrzej Duda lengyel elnök vendége volt az elnöki palotában – az egész ügy összefüggésben áll Dudával.

Az államfő ugyanis 2015-ben, első ciklusa kezdetén kegyelmet adott Kaminskinak és Wasiknak, akiket azzal vádoltak, hogy 2007-ben a korrupcióellenes harc címén túlkapásokat követtek el. A bökkenő csak az, hogy úgy részesültek kegyelemben, hogy még nem volt jogerős ítélet, az csak tavaly decemberben született meg (két év letöltendő – a szerk.).

A legfelsőbb bíróság már júniusban új eljárást rendelt el Kaminski és Wasik ellen, de úgy tűnik, a decemberi kormányváltás azonban már konkrét lehetőséget adott az új hatalomnak a fellépésre,

 és a rendőrség bevetésével „rendezték” a helyzetet.

Több ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket. Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban „először vannak politikai foglyok” az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. A politikus egyben tüntetésre hívta az ellenzékieket.

A rendőrség behatol az elnöki palotába, hogy letartóztassa az elnök által kegyelemben részesített ellenzéki képviselőket” – olvasható Piotr Müller volt kormányszóvivő, a PiS képviselőjének X-bejegyzésében.

Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője szerint a történtek „a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő”.

Eközben a régi-új kormányfő, Donald Tusk Andrzej Dudát kárhoztatja.

 Az Európai Tanács volt elnöke nyugtalanítónak nevezte, hogy az államfő „részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban”. A büntető törvénykönyvet idézve Tusk aláhúzta: büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. Hozzátette: az idézettel tudatosítani akarja Dudával, „mibe bonyolódott bele”.

Az események egyébként kedd éjszaka is zajlottak. Przemyslaw Czarnek a PiS képviselője arról számolt be a sajtónak, hogy nem engedték be őket a rendőrségre, ahova azonban képviselői jogaik miatt bemehettek volna ellenőrzést végezni. A közösségi oldalakra is felkerült felvételeken látszik, hogy masszív rendőrsorfal vette körül az épületet. 

A rendőrség előtt spontán összegyűlt jobboldaliak is azt skandálták, engedjék be őket a letartóztatottakhoz.

A rendőrség után a tömeg a Varsó-Grochów-i börtönhöz vonult. 

Grażyna Ignaczak-Bandych, az elnöki kancellária vezetője a történtek után arról tájékoztatott, hogy

Andrzej Duda elnök levélben fordul az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez,

amelyben tájékoztatja őket arról, hogy Lengyelországban a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek