2024.július 20.
Illés, Margaréta
Hírek 🔊

Retteg a Politico: Wilders lehet az EU legrosszabb rémálma

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
553a03aa5ab64a93ba9b4763473fff34

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Wilders győzelme után Orbán Viktor konkurenciát kaphat az „EU legrosszabb rémálma” cím elnyerésében, állítja a lap.

Bár kormányalakítással kapcsolatban még nincsenek végleges eredmények, a fősodratú nyugati sajtó már retteg, amiért a Geert Wilderds vezette Szabadságpárt megnyerte a holland választást.

A Politico szerint Hollandia EU-ból való kilépése is felmerült az aggodalmak között: hét évvel a Brexit-népszavazás után a „Nexit” is ott van Wilders retorikájában; és bár az utóbbi hetekben enyhült Wilders iszlámellenes retorikája, minden jel arra utal, hogy 

egy Wilders-kormány rémálom lesz Brüsszel számára.”

Az elmúlt tíz évben a centrista erők kizárták a Szabadságpárttal történő koalíciókötést, sajtóhírek szerint most mégis lehetséges lehet, hogy a jobbközép pártok nyitni fognak Wilders pártja felé.

Mint ismert, Mark Ruttét leváltották a Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) éléről és utódja, Dilan Yeşilgöz már jelezte, hogy elődjével ellentétben nyitott koalíciós tárgyalásokra Wilders pártjával.

Új dinamika az EU-s szintéren

A Politico szerint Wilders jelenléte az EU-s csúcstalálkozók asztalainál várhatóan át fogja alakítani a jelenlegi dinamikát, mivel félő, hogy szövetséget fog kötni a többi „szélsőjobboldali”, nacionalista vezetővel. A lap szerint emiatt kétségtelen, hogy Wilders győzelme meg fogja rázni az EU intézményeit.

Júniusban az EU 27 országában választásokat tartanak az Európai Parlamentben. A választás napján Belgiumban általános választásokat tartanak majd. A szintén szélsőjobboldalinak mondott flamand függetlenségi vezető, Tom Van Grieken jelentős áttörésre készül. Közösségi oldalán már gratulált is Wildersnek: „Az ilyen pártok útban vannak egész Európában” – mondta.

Emellett a Politoco kiemelte, hogy Magyarország miniszterelnöke, Viktor Orbán is gratulált

Eljött változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához