2024.június 21.
Alajos, Leila

Svéd bűnbandák szereztek rendőrségi információkat – egyes esetekben a bandatagok viszonyt folytattak a rendőrökkel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Aggodalmát fejezte ki hétfőn Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután egy napilap nyomozása feltárta, hogy rendőrök információkat szivárogtattak ki bandatagoknak, akikkel intim kapcsolatban álltak.

A skandináv országban bandaháború dúl, amely minden korábbinál nagyobb méreteket öltött 2023 végén a kábítószerpiac ellenőrzéséért folyó harc közepette történt rekordszámú lövöldözéssel.

A kormányfő azután beszélt erről, hogy a Dagens Nyheter oknyomozó újságírói kiderítették, hogy több, kényes információk birtokában lévő rendőrségi alkalmazott ápolt kapcsolatokat bandatagokkal, akiknek ezeket átadták.

Egyes esetekben a kérdéses rendőröknek és rendőrségi alkalmazottaknak viszonyuk volt az illetőkkel. A Dagens Nyheter szerint négy esetben a kiszivárogtatások megtorlóakciókhoz vezettek, amelyek között gyilkosság is volt.  

 A lap szerint legalább harminc rendőrségi alkalmazottnak távoznia kellett állásából, miután “biztonsági kockázatnak” tekintették őket.

A lap szerint a bűnözők “stratégiai megfontolásból” létesítettek szexuális kapcsolatot az előre kiválasztott rendőrökkel.
    

“Nagyon aggasztó értesülésekről van szó” – mondta Ulf Kristersson a TT hírügynökségnek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nagy a kockázata annak, hogy meging a közvélemény bizalma a svéd rendvédelmi szervekben.

Áprilisban az egész országot megrázta, hogy egy családapát fényes nappal lőttek agyon a fia szeme láttára Stockholmban. Több médium azt állította, azért ölték meg, mert szembeszállt egy bűnbandával.

A bűnbandák gyakran fiatalokat toboroznak, akiket nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni az általuk elkövetett bűncselekmények miatt. A bűnelkövetők között vannak 12 évesek is.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
36
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek