2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

Székelyföldnek is jelzésértékű lehet Korzika autonómiája

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
28053071dc03498bb07aef9edf5b9e99

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig jelzésértékűnek tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.

A székelyföldi politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott: Emmanuel Macron bejelentése mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is.

Emlékeztetett, hogy Franciaország eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, most pedig az államfő kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját.

Mint írja, ez azt jelenti, hogy a francia állam elismeri a korzikai közösség specifikus voltát történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt, és ezt a francia alkotmányba is belefoglalják.

Mi, székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját

– mutat rá bejegyzésében Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Európa átalakulásának vagyunk szemtanúi, és jelzésértékűnek tartja, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát, és elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét. – Hajrá, Székelyföld, hajrá, székelyek! – zárja bejegyzését Antal Árpád.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek