2024.március 29.
Auguszta, Bertold

Szent Margit, akire hallgatnak hadseregek urai

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
113794

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Mire van szüksége egy országnak és egy kontinensnek a fejlődéshez? Tényleg a hadiipar fejlődésére? Vagy inkább a békére? Jól vezetett országok békében tudnak gazdagodni. De ki tud egy belső háborúskodástól zaklatott életű országot hazává emelni? Egy szent.

Béla király és fiai István háborúzott

IV. Béla király és a fia István között fordulatos háború zajlott. Szent Margit, aki Bélának leánya, Istvánnak testvére volt, először Pozsonyban hívta össze a harcoló feleket. Végül a béke 4 év elteltével született meg, amiben Margitnak óriási szerepe volt. Hallgattak rá az Árpád-ház tagjai. De miért?

A szakralitás ereje

A középkori Európát szokták sötétének nevezni a progresszívak. Nincs igazuk. Voltak a középkorban komoly tévedések, bántalmaztak ártatlanokat is, de ezt azzal elintézni, hogy a középkor sötét volt nem tudományos alaposságra valló kijelentés. A középkorban fejlődött a technika és a gazdálkodási módszerek is, amelyben nagy szerepük volt a szerzetesrendeknek. Sok kolostor működött úgy, mint ahogy egy mai tudástranszfer központnak kellene. Ilyenek voltak a bencés kolostorok is, amiről korábban már írtunk.

De volt a középkornak egy olyan tartó pillére, ami nélkül Európa történelme érthetetlen és nem magyarázható. Ez pedig, hogy a társadalom szakrális társadalom volt.

Egy gyenge nő – egy szentéletű nő

Szent Margit egy gyenge nő volt. Nem voltak seregei. Nem volt vagyona. Mégis nagyobb tiszteletet kapott édesapjától és testvérétől, mint azok saját hadvezérei. Miért? Mert egy szakrális társadalomban az Isten által lefoglalt ember tiszteletet kapott. Margitról tudták a királyi családban, hogy hite erős. Ismerték lemondó életformáját. Tudták, hogy sokat imádkozik. És tudták, hogy a harcban álló feleket szereti. Ezért hallgattak rá. Ezért mindért így együtt.

Ment-e a szentek által Európa előbbre?

Sorozatunk, melyben európai szenteket mutatunk be, éppen azt a tételt szeretné beigazolni, hogy Európa a szenteknek köszönheti azt, hogy a világ vezető ereje volt sokáig. Ma azt látjuk, hogy ebből a vezető szerepből kicsúszik. Nincsenek szentjeink?

Ma nincsenek Európának szentjei?

Tréfásan szokták mondani, ahhoz hogy szent legyen valaki, ahhoz előbb boldognak kell lennie. Európa pedig lemondani látszik a boldogságról. Európa vidám és sokszínű, rengeteg élvezetben lehet része polgárainak, de boldog? Szabad? Európában van, akinek már megszületni sem szabad. Európában minden 2. vagy 3. gyerek elvált szülők gyereke. Ezek a gyerekek boldogok? Hogyan lesznek akkor szentek?

Amit most feszegetek, az Isten titka. Megfejthetetlen. De ki gondolta, hogy a szörnyűséges II. világháború idején él egy szent Lengyelországban, aki lakásszínháznak ír drámát, és aki majd nagyjából 30 év múlva II. János Pál néven szent pápa lesz? Azt gondolom tehát, hogy ma is itt élnek közöttünk a szentek, csak nem jött el az a történelmi helyzet, amelyben a nyilvánosság elé kell lépniük. Te fölismernéd őket?

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához