2024.április 30.
Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz

Tömeges szabálytalanságok miatt meg kell ismételni a berlini választásokat

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
10212194 scaled e1665648740276

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A választás lebonyolításában tapasztalt hiányosságok miatt meg kell ismételni Berlinben a 2021 szeptemberében tartott törvényhozási és kerületi képviselő-testületi választást – döntött a tartományi alkotmánybíróság, mely a rengeteg szabálytalanság miatt érvénytelenné nyilvánította a tavaly szeptemberi berlini választásokat. A CDU szerint Berlin hírnevét súlyosan csorbítja a választások körüli botrány, a jobboldali AfD szerint a baloldal felelős a káoszért.

A berlini alkotmánybíróság döntése értelmében 90 napon belül újra választásokat kell tartani a német fővárosban. A város polgármestere bejelentette, hogy nem fognak fellebbezni a döntés ellen – írja a Welt.de.

Berlinben 2021 szeptemberében tartottak helyi választásokat, ugyanakkor a voksolás lebonyolítását rengeteg botrányos történés kísérte: sok helyen hibásak voltak a szavazólapok, vagy éppen nem volt belőlük elég. Több szavazóhelyiséget a szavazólapok hiánya miatt ideiglenesen be kellett zárni, ami miatt hosszú sorok és káosz alakult ki, több helyen fénymásolt szavazólapokkal szavaztak.

A szabálytalanságok miatt a választás eredménye ellen összesen 35 fellebbezést nyújtottak be, így a berlini legfelsőbb bíróságnak felül kellett azt vizsgálnia. Most a berlini alkotmánybíróság mondta ki, hogy érvénytelen az eredmény és új választást kell kiírni. A berlini Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint a döntés Franziska Giffey (SPD) berlini polgármester – aki a szeptemberi választás győztese – vereségét jelenti.

„Ez Berlin hírnevének hazai és nemzetközi a mélypontja”

– jelentette ki a fővárosi CDU főtitkára, Stefan Evers. Hozzátette, különösen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) próbált nyomást gyakorolni az alkotmánybíróságra.

A berlini liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a város diszfunkcionalitását jelzi a bíróság döntése. Sebastian Czaja, az FDP frakcióvezetője azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben hatalmon lévők, köztük a CDU is, túl sokáig kibújtak minden felelősség alól.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) berlini szervezete is üdvözölte a döntést a választás megismétléséről.

„Berlin kapott egy második esélyt”

– jelentette ki a tartományi választási bizottság új igazgatója, Stephan Bröchlert. Azt mondta, hogy az SPD, a Zöldek és a baloldal felelős a választási káoszért.

Stephan Bröchler szerint az új választás legvalószínűbb időpontja február 12-e lesz.

A szenátusi választás mellett Berlin egy részén a Bundestag-választás megismétlésére is szükség lehet. A Bundestag a múlt héten a választási bizottság ajánlása alapján döntött úgy, hogy 431 berlini választókerületben meg kell ismételni a választást. A döntés ugyanakkor még megtámadható a szövetségi alkotmánybíróság előtt, így még nem hivatalos a választás megismétlése.

Forrás:Hiradó.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához