2024.április 23.
Béla, Adalbert

Újabb ukrán szál az Északi Áramlat felrobbantása mögött

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
andromeda 100

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ez egy feltűnésmentes, viszonylag kis vitorlás hajó. Számtalan ilyen hajó horgonyoz a Balti-tengeren. A 15 méter hosszú “Andromeda” azonban időközben világhírnévre tett szert. A jelek szerint erről a hajóról származnak a német nyomozók legforróbb nyomai az eddigi egyik leglátványosabb bűnügyben, az Északi Áramlat 1 és 2 balti-tengeri vezeték elleni robbanószeres merényletek tekintetében.

16847462757698144 800x600

Az NDR, a WDR, a Süddeutsche Zeitung és nemzetközi médiapartnerek új nyomozása szerint több új nyom is Ukrajna irányába mutat: Gyanúsított “levélszekrényes cégekről” van szó. És egy olyan személyről, akinek lehetséges kapcsolatai vannak az ukrán hadsereggel. A kutatásban részt vesz az “Expressen” svéd napilap, a “frontstory” lengyel online magazin és a “Berlingske” dán napilap.

A vitorlás jachtról Ukrajnába vezető nyomozati lépések politikailag robbanásveszélyesek. Egyelőre nem világos: valóban bosszúról lehet szó az Oroszország által indított agressziós háború miatt? Vagy a nyomozók mások által szándékosan lefektetett nyomokat követnek – ez egy úgynevezett “hamis zászló művelet” (False Flag Operation).

A  hamis zászló művelet olyan cselekmény, amelyet azzal a szándékkal követnek el, hogy elfedjék a felelősség tényleges forrását, és egy másik félre hárítsák a felelősséget. A “hamis zászló” kifejezés a 16. századból származik, és valamely vízi jármű felségjele szándékos meghamisítását jelenti.

Titkos műveletek a német Balti-tenger partjainál?

A jelentés szerint állítólag több személy is elindult a jachttal Rostockból 2022 szeptemberében, és a Balti-tenger fenekén történt robbanásokban is részt vehettek. Egy személyt, aki állítólag egy Kijevtől délkeletre fekvő városból származik, a kutatást végző partnerek lehetséges gyanúsítottként neveznek meg.

Röviddel a robbanások után a szövetségi főügyész (GBA) vette át a nyomozást. Az ARD és a Die Zeit márciusban számolt be először az Andromeda nevű vitorlásról és az Ukrajnával való feltételezett kapcsolatról: a hajón öt férfi és egy nő 2022 szeptemberének elején indult útnak Rostockból. A hajót egy lengyelországi cég bérelte ki. Ez a cég viszont ukránokhoz tartozott – hangzott el akkor.

Az “Andromédának” azonban van egy másik információs nyomvonala is – a német biztonsági hatóságok valójában robbanásveszélyesnek tartják, mivel állítólag ukrán katonai körökbe vezet: A jacht bérlésekor állítólag legalábbis néhányan, akik később a hajóval a Balti-tengeren hajóznak, útlevelet mutattak be. A vizsgálatok szerint az egyik ilyen útlevél egy “Stefan M.” névre kiállított román útlevél volt. Állítólag valóban létezik egy ilyen nevű és születési dátumú személy, de a BKA szerint a robbanások idején valószínűleg Romániában tartózkodott. De ki volt az a férfi, aki a Balti-tengeren jelent meg? A kutatás szerint a német nyomozók úgy vélik, hogy ukrán állampolgár lehetett: egy férfi egy Kijevtől délkeletre fekvő városból.

A 20 éves férfi állítólag az ukrán hadsereg egyik gyalogos egységében szolgált. A róla készült fotókon katonai egyenruhában feltűnő tetoválásokkal látható. Többszöri megkeresés ellenére sem az ukrán kormányhivatalok, sem a nagykövetség nem volt hajlandó nyilatkozni – írja az NDR.

Honnan származik a 2,8 millió euró?

A további nyomok állítólag az “Andromeda” vitorlásról egy lengyel céghez vezetnek, amely a jachtot bérelte. A hivatalos dokumentumok egy nőt neveznek meg “elnökként”, aki a kutatócsoport szerint Ukrajnában él. Nyomozói körök szerint a cég egy “postaládás cég”, az “elnök” pedig egy stróman, aki állítólag semmit sem tud a cég tényleges működéséről.

Az utazási irodának nincs honlapja, és évek óta nem volt jelentős forgalma. Egészen addig, amíg 2020-ban hirtelen 2,8 millió eurót fordított, amire egyelőre nincs magyarázat. A cég elnöke telefonon megerősítette információk egy részét, de a további kérdéseket megválaszolatlanul hagyta.

Forrás:tuzfalcsoport.blogstar.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához