2023.május 30.
Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Shortcut

Újabb ukrán szál az Északi Áramlat felrobbantása mögött

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
andromeda 100

Ez egy feltűnésmentes, viszonylag kis vitorlás hajó. Számtalan ilyen hajó horgonyoz a Balti-tengeren. A 15 méter hosszú “Andromeda” azonban időközben világhírnévre tett szert. A jelek szerint erről a hajóról származnak a német nyomozók legforróbb nyomai az eddigi egyik leglátványosabb bűnügyben, az Északi Áramlat 1 és 2 balti-tengeri vezeték elleni robbanószeres merényletek tekintetében.


16847462757698144 800x600

Az NDR, a WDR, a Süddeutsche Zeitung és nemzetközi médiapartnerek új nyomozása szerint több új nyom is Ukrajna irányába mutat: Gyanúsított “levélszekrényes cégekről” van szó. És egy olyan személyről, akinek lehetséges kapcsolatai vannak az ukrán hadsereggel. A kutatásban részt vesz az “Expressen” svéd napilap, a “frontstory” lengyel online magazin és a “Berlingske” dán napilap.

A vitorlás jachtról Ukrajnába vezető nyomozati lépések politikailag robbanásveszélyesek. Egyelőre nem világos: valóban bosszúról lehet szó az Oroszország által indított agressziós háború miatt? Vagy a nyomozók mások által szándékosan lefektetett nyomokat követnek – ez egy úgynevezett “hamis zászló művelet” (False Flag Operation).

A  hamis zászló művelet olyan cselekmény, amelyet azzal a szándékkal követnek el, hogy elfedjék a felelősség tényleges forrását, és egy másik félre hárítsák a felelősséget. A “hamis zászló” kifejezés a 16. századból származik, és valamely vízi jármű felségjele szándékos meghamisítását jelenti.

Titkos műveletek a német Balti-tenger partjainál?

A jelentés szerint állítólag több személy is elindult a jachttal Rostockból 2022 szeptemberében, és a Balti-tenger fenekén történt robbanásokban is részt vehettek. Egy személyt, aki állítólag egy Kijevtől délkeletre fekvő városból származik, a kutatást végző partnerek lehetséges gyanúsítottként neveznek meg.

Röviddel a robbanások után a szövetségi főügyész (GBA) vette át a nyomozást. Az ARD és a Die Zeit márciusban számolt be először az Andromeda nevű vitorlásról és az Ukrajnával való feltételezett kapcsolatról: a hajón öt férfi és egy nő 2022 szeptemberének elején indult útnak Rostockból. A hajót egy lengyelországi cég bérelte ki. Ez a cég viszont ukránokhoz tartozott – hangzott el akkor.

Az “Andromédának” azonban van egy másik információs nyomvonala is – a német biztonsági hatóságok valójában robbanásveszélyesnek tartják, mivel állítólag ukrán katonai körökbe vezet: A jacht bérlésekor állítólag legalábbis néhányan, akik később a hajóval a Balti-tengeren hajóznak, útlevelet mutattak be. A vizsgálatok szerint az egyik ilyen útlevél egy “Stefan M.” névre kiállított román útlevél volt. Állítólag valóban létezik egy ilyen nevű és születési dátumú személy, de a BKA szerint a robbanások idején valószínűleg Romániában tartózkodott. De ki volt az a férfi, aki a Balti-tengeren jelent meg? A kutatás szerint a német nyomozók úgy vélik, hogy ukrán állampolgár lehetett: egy férfi egy Kijevtől délkeletre fekvő városból.

A 20 éves férfi állítólag az ukrán hadsereg egyik gyalogos egységében szolgált. A róla készült fotókon katonai egyenruhában feltűnő tetoválásokkal látható. Többszöri megkeresés ellenére sem az ukrán kormányhivatalok, sem a nagykövetség nem volt hajlandó nyilatkozni – írja az NDR.

Honnan származik a 2,8 millió euró?

A további nyomok állítólag az “Andromeda” vitorlásról egy lengyel céghez vezetnek, amely a jachtot bérelte. A hivatalos dokumentumok egy nőt neveznek meg “elnökként”, aki a kutatócsoport szerint Ukrajnában él. Nyomozói körök szerint a cég egy “postaládás cég”, az “elnök” pedig egy stróman, aki állítólag semmit sem tud a cég tényleges működéséről.

Az utazási irodának nincs honlapja, és évek óta nem volt jelentős forgalma. Egészen addig, amíg 2020-ban hirtelen 2,8 millió eurót fordított, amire egyelőre nincs magyarázat. A cég elnöke telefonon megerősítette információk egy részét, de a további kérdéseket megválaszolatlanul hagyta.

Forrás:tuzfalcsoport.blogstar.hu

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?