2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

7 levél az örök Egyháznak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A jelenések könyve első különálló nagy része a 7 levél a 7 egyháznak. A levelekhez tartozó kép hét gyertyatartó, melyek között Jézus jár. A hetes szám a tökéletesség jelképe. Ma úgy mondanánk, hogy az egyetemes egyház 7 helyi egyháza együttesen Isten világító közössége.

Szerkezetük

A levelek szövegei közötti hasonlóság két jelenségből adódik. Egyrészt tartalmilag, másrészt szerkezetileg hasonlóak. A szerkezetük a következő. Először olvashatjuk a levél címzettjét, majd Krisztus bemutatkozását, mely mindig más és más. Utána következik néha dicséret, de leginkább az, hogy a közösség tartson lelkiismeret-vizsgálatot és térjen meg, illetve legyen állhatatos. Végül elmondja a Megváltó, hogy milyen jutalomban részesülnek, akik végig kitartanak.

A szöveg minden mondata tanulságos, akár mai helyi közösségek számára is írhatta volna János apostol. Olvasása közben gyakran szíven üt bennünket az Úr. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Isten az embernek megadta a gondolkodás képességét is. És itt értünk el a hét levél értelmezésének egy olyan kihívásához, ami az egész kinyilatkoztatást jellemzi. Ahogy Fabinyi Tamás könyvének címével utal erre, itt az a nagy feladat, hogy hogyan kell „Szóra bírni az Írást”.

Az ember egységes személy

A hit aktusa kettős jelenség. Egyszerre a szív és az ész mozdulatai. A megtérés személyes érzelmi érintés nélkül üres tudás, a vak hit, a ráció által megerősített hit azonban hiszékenység. Mivel az ember térben és időben él, ezért a hitét és Isten iránti szeretetét nem egy pillanat alatt kell megmutatnia. Nincs olyan, hogy most készen vagyok, most hiszek, és akkor többet más dolgom nem is lesz. A Jelenések könyvében az egyházakhoz szóló levelek két fontos üzenete közül az egyik éppen az, hogy mindig vissza kell térni az első szeretethez. Akkor kapjuk jutalmul az örök életben az Istennel való együttlét mindent felülmúló jutalmát: az élet koronáját. És a hit megőrzésén túl van egy ehhez kapcsolódó másik feladat: a hitet tisztán, ferdítés és elhagyások nélkül kell megőrizni.

Jézus valóságos Isten

Bár János korában még messze vagyunk a krisztológiai vitákat folytató zsinatoktól, amelyek dogmában rögzítik, hogy Jézus valóságos Isten, bátran állíthatjuk, hogy a János látomásában bemutatott jelképrendszer ezt az állítást erősíti. Ezért ír a szent szerző oly sokat a nikolaitáktól való elhatárolódásról. Mai szóval azt mondanánk, hogy ne tűrjetek meg magatok között eretnekeket. Azaz használjátok hitetek megőrzésére az eszeteket is. Vessétek össze azt az Istenképet, amelyet apostolok rajzoltak nektek azzal, amit a nikolaiták tanítanak. És ez a magatartás az egyház egész története során megvolt. De miért kell mindezt az első szeretet szemszögéből tenni?

Az első szeretet

Vannak kisgyerekek, akik egy ideig beszélnek egyes szám harmadik személyben magukról. „A baba elkapta a labdát” – mondják örömmel, mikor ügyesek voltak. Az ember attól a pillanattól mondja tudatosan magáról, hogy én, amitől megtalálja hozzá a legnagyobb Te szóval illethetőt: Jézust. Azt is mondhatnánk, hogy az ember akkor találta föl az én szót, miután beszélt Istennel. Ez azt is jelenti, hogy akkor vagyunk igazán, ha Istenben vagyunk. Tudósok azt szokták mondani, hogy a keresztség ontológiai szinten változtat meg bennünket. Amikor Jézus hűségre int, akkor „teljesítményt” vár el tőlünk. Amikor azonban az első szeretet újra élesére buzdít, akkor „használati utasítást” ad hozzá.

Állhatatosság a 7 levél olvasásakor

Gondolom, hogy sokakban felmerül most, hogy mennyire érdemes elolvasni a 7 levelet. Biztos, hogy bármilyen állapotban van is valakinek a hite, erőt meríthet belőle. Meglepő talán, amit írok, de korunk emberének talán ez még könnyebben is megy, mint azoknak, akik nem ismerték a filmezés lehetőségét. Különös jelenség, de miközben a minimalista színház minden kosztümtől, sőt minden díszlettől megfosztja az előadásokat, addig a modern film minden eszközt megragad, hogy sokkal többet mondjon képi utalásokban, mint szövegben. Az egész Jelenések könyvére igaz, hogy olyan, mint egy hosszú filmbevezető képsor. De! Van más megismerhető és megragadható a Jelenések könyvében.

Szavakat tanulunk belőle. Minden szónak van egy asszociációs mezője. Az élet szóról meg kell tanulnunk, hogy Élet. Sokkal többre vagyunk hívva, mint a vegetálás. A feltámadás után fogjuk élni az igazi életet. Sokkal több az élet, mint a halál ellentéte. Az élet teljesség. Éljünk hitben! (Folytatjuk.)

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához