2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A WHO “hatalmas biológiai kockázatra” figyelmeztet, mivel szudáni harcosok megrohamozták a gyermekbénulás-, kolera- és kanyaró-mintákat tároló nemzeti laboratóriumot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
70206407 0 image a 17 1682421838357

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

  • A harcosok elfoglaltak egy központi állami laboratóriumot a fővárosban, Kartúmban
  • A WHO képviselője elmondta, hogy a technikusok nem tudnak bejutni, hogy az anyagokat biztonságba helyezzék

Az Egészségügyi Világszervezet kedden arra figyelmeztetett, hogy “hatalmas biológiai kockázat” lépett fel azzal, hogy elfoglaltak egy központi közegészségügyi laboratóriumot, amikor harcosok rohamozták meg az épületet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, hogy a viszálykodással sújtott Szudánban harcosok elfoglaltak egy központi állami laboratóriumot a fővárosban, Kartúmban, ahol olyan betegségek mintáit tárolták, mint a gyermekbénulás és a kanyaró, és ezzel “rendkívül veszélyes” helyzetet teremtettek.

“Hatalmas biológiai kockázatot jelent, hogy… az egyik harcoló fél… elfoglalta a központi közegészségügyi laboratóriumot ” – mondta az újságíróknak Nima Saeed Abid, a WHO szudáni képviselője Genfben videokapcsolaton keresztül.

Abid elmondta, hogy a technikusok képtelenek voltak hozzáférni a Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumhoz, hogy az anyagokat biztonságba helyezzék.

“Ez a fő gond: a laboratóriumi technikusok nem tudnak bejutni a laboratóriumba és biztonságosan tárolni a rendelkezésre álló biológiai és vegyi anyagokat ” – mondta, de nem volt hajlandó megnevezni, hogy melyik fél foglalta el a létesítményt.

70206303 12011135 image a 1 1682421651274

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy a konfliktus sújtotta Szudán harcosai elfoglaltak egy központi állami laboratóriumot a fővárosban, Kartúmban (a képen)
70206465 12011135 image a 19 1682421970749

A szudáni hadsereg Abdel Fattah al-Burhan hadseregparancsnokhoz hű katonái pózolnak egy képhez a Gyors Támogató Erők (RSF) bázisán, a vörös-tengeri Port Sudan városában

A harcok április 15-én törtek ki a szudáni fegyveres erők és a Gyorstámogató Erők (RSF) paramilitárisai között, és a WHO legfrissebb adatai szerint legalább 459 ember meghalt és 4072 megsebesült.

Az összecsapások megbénították a kórházakat és más alapvető szolgáltatásokat, és sokan az otthonaikban rekedtek, fogyatkozó élelmiszer- és vízkészletekkel.

Az intenzív harcok miatt az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) kénytelen volt korlátozni néhány tevékenységét Szudán egyes részein.

A harcok kitörése óta legalább öt segélyezési munkatárs vesztette életét, és a két ENSZ-ügynökség, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az Élelmezési Világprogram, amelyek elvesztették munkatársaikat, felfüggesztette tevékenységét.

“Azokon a területeken, ahol az intenzív harcok akadályozták humanitárius műveleteinket, kénytelenek voltunk csökkenteni jelenlétünket” – mondta Jens Laerke, az OCHA szóvivője. “De elkötelezettek vagyunk amellett, hogy továbbra is segítsük a szudáni embereket.”

Elmondta, hogy a humanitárius műveleteket, miután Kartúmból áthelyezték, egy OCHA-csapat fogja vezetni Port Sudan-on kívül.

Patrick Youssef, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) afrikai regionális igazgatója arra ösztönözte a többi országot, hogy továbbra is gyakoroljanak nyomást Szudánra annak érdekében, hogy “hosszú távú megoldást” találjanak, még a külföldiek evakuálása után is.

Az Egyesült Államok közvetítésével Szudán hadviselő tábornokai között létrejött 72 órás tűzszünet hivatalosan kedden lépett hatályba, miután a 10 napig tartó városi harcokban több százan meghaltak, ezrek megsebesültek, és külföldiek tömege távozott.

70206473 12011135 image a 20 1682421997212

Füst száll fel az épületekből a félkatonai Gyorstámogató Erők és a hadsereg közötti összecsapások során Észak-Kartúmban, Szudánban 2023. április 22-én
70202125 12010215 image a 1 1682413898456

Körülbelül 400 németet és több mint 20 ország állampolgárait, köztük brit állampolgárokat evakuálnak Kartúmból

A Szudáni Fegyveres Erők (SAF) és a Gyorstámogató Erők (RSF) “intenzív tárgyalásokat követően” állapodtak meg a tűzszünetről, mondta nyilatkozatában Antony Blinken külügyminiszter, röviddel a fegyverszünet éjféli (greenwichi idő szerint hétfő este 10 órai) hatálybalépése előtt.

A konfliktus szüneteltetésére tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel, de mindkét fél megerősítette, hogy beleegyeztek a háromnapos szünetbe.

“Ennek a tűzszünetnek az a célja, hogy humanitárius folyosókat hozzon létre, lehetővé téve az állampolgárok és a lakosok számára, hogy hozzáférjenek az alapvető segítségekhez, az egészségügyi ellátáshoz és a biztonságos zónákhoz, miközben a diplomáciai képviseleteket is evakuálják” – írta az RSF félkatonai szervezet a Twitteren.

A Facebookon közzétett nyilatkozatában a SAF azt mondta, hogy betartja a tűzszünetet azzal a feltétellel, ha riválisai is így tesznek.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár korábban arra figyelmeztetett, hogy Szudán a “szakadék szélén” áll, és hogy az erőszak “eluralkodhat az egész régión és azon túl is”.

A harcok során az Abdel-Fattah al-Burhan hadseregfőnökhöz hű erők kerültek szembe korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Daglo RSF-parancsnok erőivel.

Az RSF a Janjaweed milíciából jött létre, amelyet az akkori elnök, Omar al-Bashir engedett szabadjára Darfurban, és ez háborús bűncselekményekhez vezetett Bashir és mások ellen.

A Szabadság és Változás Erői, az a fő polgári blokk, amelyet a 2021-es puccs során a két tábornok elkergetett a hatalomból, azt közölte, hogy a fegyverszünet lehetőséget adna “a tartós tűzszünet körülményeinek megvitatására”.

A konfliktusban legutóbb a kartúmi kairói nagykövetség adminisztratív attasé-helyettese vesztette életét – közölte az egyiptomi külügyminisztérium.

Nagy-Britannia kedden nagyszabású akciót indított állampolgárainak Szudánból történő evakuálására, csatlakozva más nemzetekhez, amelyek szintén versenyt futottak az idővel, hogy polgáraikat kimenekítsék az észak-afrikai országból a tűzszünet elfogadása után.

Nagy-Britannia közölte, hogy a katonai járatok egy Kartúm melletti repülőtérről indulnának majd, és nyitva állnak a brit útlevéllel rendelkezők előtt. Elsőbbséget kapnak a gyermekes családok, az idősek és az egészségügyi problémákkal küzdő személyek.

“A kormány megkezdte a brit útlevéllel rendelkezők nagyszabású evakuálását Szudánból a RAF járatain” – közölte Rishi Sunak miniszterelnök a Twitteren. “Tisztelettel adózom a brit fegyveres erőknek, a diplomatáknak és a határvédelmi állománynak, akik végrehajtották ezt az összetett műveletet.”

James Cleverly külügyminiszter elmondta, hogy a kormány megkezdte a közvetlen kapcsolatfelvételt az állampolgárokkal, és útvonalakat biztosított az induláshoz, de nem tud védőkíséretet biztosítani a repülőtérig.

Cleverly elmondta, hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül tárgyalt a harcoló szudáni csoportok vezetőivel, hogy előmozdítsa az evakuálást.

“Továbbra is szorgalmazni fogjuk a tűzszünet fenntartását” – mondta Cleverly az újságíróknak Londonban.

Hétfőn, a kormány becslése szerint, mintegy 4000 brit állampolgár tartózkodott Szudánban, és azt közölték, hogy az ország keleti részén van egy brit katonai csapat, amely a lehetséges evakuálási opciók felderítésén dolgozik.

Forrás:dailymail.co.uk

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek