2024.április 24.
György, Fidél, Debóra

Az ukránok betartották korábbi fenyegetéseiket, veszélyben Magyarország kőolajellátása? – Dr. Tóth Máté A HírTV Háború Ukrajnában című műsorában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
képernyőfotó 2022 06 15 14.44.57

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A HírTV Háború Ukrajnában című műsorának vendége volt Dr. Tóth Máté energiajogász, a Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottságának vezetője kedden. Az adásban szó esett a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának kísérletéről és az energiahordozók, kiemelten pedig az olaj világpiaci árának drámai léptékű emelkedéséről, a németországi extraprofitadóról illetve arról, hogy az Egyesült Államok rubelben fizet Oroszországnak a Nemzetközi Űrállomás használatáért.

Veszélyben Magyarország kőolajellátása?

A vezetéket összesen három detonáció érte, ezek azonban nem okoztak súlyos problémát. Ugyanakkor jelzésértékű lehet az eset, hiszen, ahogyan azt Tóth Máté elmondta, az ukránok beváltották korábbi fenyegetőzéseiket, bár a robbantás tényleges elkövetőiről nincsenek pontos információk.

Az energiajogász hozzátette, hogy a vezeték építése során számos biztonsági szempontot is figyelembe vettek, így az olajellátás tényleges akadályozásához földalatti detonációra lenne szükség, ugyanakkor figyelmeztető jel a vezeték elleni támadás.

A Budapest Bizottság vezetője felhívta továbbá a figyelmet arra a tényre, hogy Magyarország ellátása szinte teljes egészében a Barátság kőolajvezetéken keresztül történik, és jelenleg nincsen alternatívája. Az olajembargó elutasításával kapcsolatban is ez volt a magyar kormány legfőbb érve.

Drámai áremelkedés

Tóth Máté elmondta, hogy a háború pont egy olyan időszakban tört ki, amikor már tartott az egész világot érintő energiaválság, az árak emelkedését pedig tovább súlyosbították az Európai Unió által kivetett szankciós csomagot. A szakértő rávilágított a Brent és az Ural kőolaj ára közti különbségre is, amely előnybe juttatja azokat a cégeket, amelyek orosz nyersolajat szereznek be, azonban áraik a Brent árfolyamához vannak kötve. Ilyen cég például a MOL is, amit nem véletlenül súlyt az újonnan bevezetett extraprofitadó. Tóth Máté hozzátette ugyanakkor, hogy

az áremelkedés igazi nyertesei nem európai szereplők, hanem azok a keleti térségben található állami gazdaságok, amelyek képesek közvetítőként betölteni a világpiacon keletkezett űrt.

 

A teljes adást az alábbiakban lehet megtekinteni, Dr. Tóth Máté az adás második felében látható Boross Imre közgazdász társaságában:

 

 

Kiemelt képünkön Dr. Tóth Máté energiajogász és Boross Imre közgazdász a HírTV Háború Ukrajában című műsorának 2022. 06. 14-i adásában. Forrás: HírTV / Youtube / képernyőmentés

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához