2024.május 25.
Orbán, Gergely

Csődközelben a bécsi áramszolgáltató, azt sem tudják, mennyi pénz hiányzik

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
714279 becs1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hatmilliárd eurót kért az osztrák kormánytól a Wien Energie, különben kizárhatják az áramtőzsdéről.

A fenntartható áramtermelés mintaországát, Ausztriát is utolérte az energiaválság: Peter Hanke bécsi szociáldemkorata pénzügyi tanácsos hétfőn kora délután levélben kért az osztrák pénzügyminisztériumtól hatmilliárd euró segítséget, hogy a cég továbbra is vásárolhasson az európai áramtőzsdén, írja a Handelsblatt.

A probléma a határidős ügyletekkel kapcsolatos: az európai közműcégek jelentős része ma úgy védekezik az elszabadult európai energiaárakkal szemben,

hogy nem azonnal vásárol aranyáron energiát, hanem határidős ügyletekkel későbbre köt le energiát. A határidős áram- és gázár azonban szintén folyamatosan változik, így a lekötéshez biztosítékot kell fizetni. „Összehasonlításul: míg a garanciák múlt hét közepéig plusz-mínusz 200 millió euró között ingadoztak, pénteken mínusz 1,75 milliárd euróra ugrottak fel. Ekkorra a Wien Energie már leállította a határidős kereskedést. A Wien Energie még aznap éjjel a szövetségi kormányhoz fordult, hogy Bés és Ausztria ellátásbiztonságát ezen a héten minden esetben, további piaci torzulások esetén is biztosítani tudja” idézi a cég közleményét a Heute.

Pénteken még kérdéses volt, ki tudja-e fizetni a bécsi áram- és gázszolgáltató az 1,75 milliárd eurós garanciát,

de a Heute szerint ezt végül a városi költségvetés segítségével sikerült átutalni. A biztosítékok nem teljes mértékben jelentenek kidobott pénzt, ma például 800 millió eurót kap vissza a Wien Energie sajtóhírek szerint – ugyanakkor kérdéses, hogy mennyi biztosítékot kell még fizetni majd a következő hetekben. Pénteken még 1,75 milliárdról volt szó, Hanke tegnap hatmilliárdot kért a szövetségi kormánytól, ugyanakkor a sajtóban a legrosszabb esetben,

további áremelkedésekkel számolva tízmilliárd eurós garanciáról szóló hírek is megjelentek.

A cég és Hanke ezért kérnek a szövetségi kormánytól „védőernyőt”, ha ugyanis a cég nem tudja kifizetni a biztosítékokat, közleményük szerint ennek következménye „a tőzsdei kereskedelemből való szinte azonnali kizárás”, melynek következtében „a Wien Energienek olyan üzleteket kellene visszavonnia, amellyel kétmillió ügyfél energiaszállítási szerződése kerülne veszélybe”. Ennek ellenére a vállalat hangsúlyozza, „ a Wien Energie nem inszolvens” – csak jelen pillanatban senki nem tudja, lesz-e pénze kifizetni a határidős ügyletekhez szükséges biztosítékokat.

Az ellenzéki pártok tombolnak: Dominik Nepp bécsi FPÖ-elnök úgy nyilatkozott, „ha tényleg igaz, hogy Bécs városa már korábban támogtta pénzzel a városi vállalatot úgy, hogy erről nem tájékoztatta a közgyűlést, annak messzire vezető következményei lesznek”. Herbert Kickl országos FPÖ-elnök parlamenti ülésen tárgyalná az ügyet, de a Zöldek is elégedetlenek, szerintük „ezzel az eltussolással a Wien Energie-t sodorják veszélybe”.

Bécsben szeptember elsejével lesz 24 százalékos áram- és 50 százalékos gázáremelés.

Forrás:mandiner,Nyitókép: MTI/

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek