2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Döntött a bíróság: nem tiltják be Németországban a Compact magazint

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nancy Faeser német belügyminiszter betiltotta a szélsőjobboldalinak nevezett Compact magazint, de a bíróság most felülbírálta a döntést.

Nancy Faeser német belügyminiszter, a szocdemek politikusa júliusban az általa a „szélsőjobboldaliság központi szócsövének” nevezett Compact magazin azonnali betiltását rendelte el. Faeser szerint a lap  a zsidók, a migráció és a parlamenti demokrácia ellen hergel.

Az ügy a bíróság elé került, és most a lipcsei bíróság úgy döntött, hogy 

a szólásszabadság elvének érvényesülnie kell,

ezért megsemmisítették a belügyminiszter betiltó rendeletét. A bírák szerint volt, hogy a lap megsértette az emberi méltóságot, és agresszívan állt az alkotmányos elvekkel szemben, de a szólás szabadságának kell érvényesülnie az alkotmány védelme nevében felszólaló kormány érdekeivel szemben.

A bíróság döntése értelmében a lapot most továbbra is ki lehet adni, ugyanakkor a bíróság még tovább informálódik és vizsgálódik az ügyben.

A bírósági döntés kapcsán megszólalt a CSU politikusa, Alexander Hoffmann, aki Faeser belügyminisztert alkalmatlannak nevezte, a bírósági döntést pedig „lesújtónak” értékelte, mondván, hogy egy „szélsőjobboldali magazin győzött a demokráciát megvédeni képtelen Faeserrel szemben”. A német liberálisok szerint Faeser az AfD legjobb kampánytámogatója lett az esettel.

A Német Újságírók Szövetsége ugyanakkor üdvözölte a bíróság döntését,

a sajtószabadság védelmeként értékelve azt.

Mi a reakciód?
👍tetszik
34
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek