2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Esélyt kaphatnak a béketárgyalások

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
4ca989d4d1744aa5984a893f7169cb36

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta talán most – a harcok eszkalálódása és a nukleáris fegyverekkel való fenyegetés közepette – érkezett el az idő, hogy a résztvevők komolyan mérlegeljék a béketárgyalások megkezdését. Míg Ukrajna sikereket ért el az utóbbi hetekben a harcmezőn, és továbbra is vehemensen elzárkózik a tárgyalásoktól Oroszországgal, addig Moszkva, illetve a Kijevet pénzzel és fegyverekkel bőkezűen támogató Washington mintha hajlana erre.

A nukleáris fegyverekkel történő eszkaláció elkerülése érdekében a nagyhatalmak vezetőinek rá kell venniük Ukrajnát egy tűzszüneti javaslat megtételére, amely Oroszország számára is elfogadható. Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak kell ebben vezető szerepet játszania, ideális esetben a kínai elnök és az indiai miniszterelnök részvételével

– olvasható a Foreign Policy amerikai magazin elemzésében. Eszerint sem Kínának, sem Indiának mint atomhatalmaknak nem áll érdekükben a nukleáris fegyverek bevetése, hiszen az precedenst teremthetne és tovább szítaná a feszültséget saját régióikban is.

A napokban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is utalt arra: az amerikaiak de facto részesei a háborúnak, így Moszkva kész lesz megfontolni egy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök közötti találkozóra vonatkozó javaslatot a november közepén Indonéziában sorra kerülő G20-csúcson, ha az Egyesült Államok javaslatot tesz erre. – A tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta ugyancsak kedden Berlinben Orbán Viktor miniszterelnök. Hasonló következtetésre jutott Vasile Dincu román védelmi miniszter. Mint mondta: azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor kedden azt mondta, a párbeszéd megkezdéséhez az első lépés az lenne, hogy Oroszország befejezi légicsapásait Ukrajnában, Washington azonban egyelőre nem látja a diplomáciai törekvések létjogosultságát.

Amit az Egyesült Államok megtehetne, az az, hogy nem akadályozza a tárgyalásokat, s megváltoztatja hivatalos álláspontját, miszerint a háborúnak folytatódnia kell Oroszország meggyengítése érdekében. Esélyt kell adni a diplomáciának

 – mondta a Democracy Now! című hírportálnak Noam Chomsky világhírű amerikai író-történész-filozófus. Mint mondta, az Egyesült Államok veszélyes külpolitikát folytat, különösen Kínával kapcsolatban, hiszen az ötven éve tartó kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokat felrúgta azzal, hogy felfegyverezte a Kínát körülvevő országokat.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház kertjében 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához