2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Európa és a Pegasus spyware saga

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇪🇺🌐📡📱🎙️Az illegális lehallgatás körüli lengyel botrány miatt az ország elvesztette az izraeli Pegasus szoftver licencét‼️

Tomasz Siemoniak, a különleges szolgálatok miniszter-koordinátorának legutóbbi feltárásai szerint Lengyelország 2021-ben felhagyott a kémprogramok használatával.

Az NSO Group által kifejlesztett Pegasus titkos megfigyelést tesz lehetővé okostelefonokba való beszivárgásával, hogy figyelje az üzeneteket és aktiválja a kamerákat és mikrofonokat a felhasználó beleegyezése nélkül.

Lengyelországban politikusok, cégvezetők, ügyvédek és közéleti személyiségek – köztük Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök és Donald Tusk jelenlegi miniszterelnök – lehallgatására használták. Lengyelország csak egy példa egy sor más botrányból, mivel a Pegazus botrányok hosszú nyomát hagyta Európában:

▪️Franciaországban a hírek szerint újságírók, aktivisták, sőt kormányzati tisztviselők is célpontjai voltak a kémprogramoknak. A legfigyelemreméltóbb eset a marokkói titkosszolgálatokra vetülő gyanú volt, hogy a Pegasus segítségével Emmanuel Macron francia elnök telefonját célozták meg, ami diplomáciai feszültségekhez és a francia hatóságok vizsgálatához vezetett.

▪️Spanyolországban Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter telefonját is meghekkelték – közölte a kormány sajtószolgálata anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna. Ezenkívül a Citizen Lab nyomozócsoport azzal vádolta a speciális szolgálatokat, hogy a Pegasust a katalán függetlenségi mozgalom elleni kémkedésre használták.

▪️Németországban a Pegasus spyware szövetségi rendőrség általi megvásárlásáról szóló jelentések vitákat váltottak ki annak legalitásáról, az ilyen megfigyelőeszközök demokráciában való használatának etikájáról, és vitákat váltottak ki a magánélet védelme miatt is.

▪️Magyarországon és Görögországban a kormányok azzal szembesültek, hogy Pegasus spyware-t használtak újságírók és politikusok követésére, ami aggodalmakat váltott ki a magánélet védelmével, a szólásszabadsággal és a felügyeleti felügyelet szükségességével kapcsolatban.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához