2024.május 14.
Szervác, Imola, Imelda

Földi László az Ultrahangnak: A jövőben a nemzeti hadseregek léte lesz az alapvető tétel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ultrahang

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Földi László titkosszolgálati szakértő az Ultrahang műsorában elemezte ki az ukrán-orosz konfliktus politikai hátterét, szót ejtve az amerikai beavatkozásról és a NATO-tagság kérdésköréről is. Ezek mellett pedig a Kazahsztánban eszkalálódó helyzetről is megosztotta gondolatait a hallgatókkal.

A műsorvezető, Király Tamás felelevenítette, a tavalyi évértékelő beszélgetésben Földi László arról beszélt, hogy a világ káoszfelé halad. Alapítványunk kuratóriumi elnöke akkor még elsősorban morális értelemben gondolkodott erről, ám 2022 januárjában azt láthatjuk, hogy számos katonai válság és konfliktus van kibontakozóban, így a már meglévő morális káosz mellett egyre inkább fenyeget a materiális káosz veszélye is.

A NATO lényege a védelem?

Földi László kiemelte, bár a NATO eredeti célkitűzése a tagállamok közötti, egymással szolidáris katonai-védelmi rendszer kialakítása volt, korunkban, mivel nincsen a NATO-val szemben egy hasonló erőt képviselő szövetség, a létezéséért kénytelen küzdeni, és keresi az ellenséget, amit meg is talált Oroszország személyében. Ezzel párhuzamosan a NATO védelmi pozíciója támadóvá vált, ami látható abból, hogy csapatait Lengyelországba és Romániába telepíti át, illetve Ukrajna szerepe is egyre inkább felértékelődik. Moszkvának azonban ez súlyosan sérti az érdekeit, és minden eszközzel igyekszik gátolni nyugati szomszédja NATO-hoz való közeledését.

A nemzeti katonai szövetségek kora következhet

Az Egyesült Államok gazdasága a hadiiparra épül, és ezt valamilyen formában fenn kell tartaniuk, hiszen a strukturális váltás nem valós opció a számukra. Földi László úgy fogalmazott, hogy ennek fenntartására a háború a legegyszerűbb mód. Bár lényegéből fakadóan maga a szövetségi rendszer is hozzásegített a növekedés fenntartásához például hadianyagok és hadieszközök vásárlásával, és ezzel kapcsolatban mind a demokrata, mind a republikánus hozzáállásban hasonlóságok fedezhetőek fel, azonban

„önmagában a NATO jelenlegi logikája szerint nincs szükség rá. Ezek, amiket az elmúlt 30-40 évben a NATO feltételei között láttunk, gyakorlatilag történelmileg nem determináltak, tehát ilyen értelemben fel kéne számolni, újra kellene értelmezni a NATO-t.”

A titkosszolgálati szakértő hozzátette, szerinte nem is európai, hanem nemzeti katonai szövetségekre lenne szükség, ahogyan az a történelem során hosszú évszázadokon keresztül látható volt.

Földi szerint egyértelműen ez a jövő, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a NATO arra sem volt hajlandó, hogy megvédje Európát az illegális migrációval szemben. Így a tagállamok az USA érdekeit szolgálják ki, azonban ezért nem kapnak kellő ellenszolgáltatást az Egyesült Államok részéről.

Ukrajna vagy Oroszország a felelős?

Az USA érdekeivel ellentétes Európa és Oroszország potenciális közeledése, hiszen az Washington világhatalmi pozícióját veszélyeztetné. Földi elmondta, hogy Ukrajna csupán egy lehetőség, egy eszköz volt Amerika kezében ahhoz, hogy ezt a közeledést megtorpedózza. A 2014-es, Majdan téren kezdődő események is ennek a hatalmi játszmának a keretén belül értelmezendőek. És – mint a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának elnöke fogalmazott – mire Európa észbe kapott, hogy alapvetően nem az orosz-ukrán történelmi ellentét felerősödéséről van szó, hanem egy sokkal kedvezőbb világ kialakulásának a megakadályozásáról, már késő volt.

„Azért azt elvárni Oroszországtól, hogy ha birizgálják a medve bajuszát, akkor azt ne tűrje el morgás nélkül, azt gondolom, naiv elképzelés lenne”

– tette hozzá a titkosszolgálati szakértő, arra célozva, hogy Moszkvát minden áron igyekeznek belekényszeríteni abba a helyzetbe, hogy maga eszkalálja a konfliktust Ukrajnával szemben.

A téma iránt mélyebben érdeklődők számára a teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi videóra kattintva:


Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Földi László nemrég saját műsort indított Nyílt Titok címmel, melyben olyan, titkosszolgálati kérdéseket és témákat jár körbe Horváth Józseffel, amikről az eddigiekben nem esett még szó a magyar média berkein belül. Ezeket az adásokat ide kattintva tudják megtekinteni.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek