2024.május 19.
Erik, Alexandra, János

Háború a készpénz ellen

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
pexels david mcbee 730547

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A bankjegyek és érmék elleni könyörtelen harcban egyre keményebb fegyvereket vetnek be

Évek óta háború folyik a készpénz ellen. Természetesen ezt mindig azzal az érvvel tették, hogy magasabb és tisztességesebb célokat követnek, mint például a pénzmosás, a bűnözés és az adóelkerülés elleni küzdelem. Az első cégek, például a Gravis technológiai kiskereskedelmi vállalat, már nem fogadnak el készpénzt. Ez a szalámitaktika apránként teszi használhatatlanná a készpénzt, és ugyanakkor elveszi tőlünk – gyakran a nagyközönség számára észrevétlenül. Vagy tudta, hogy szövetségi kormányunk évek óta az adófizetők pénzének millióit fekteti a készpénz eltörlésébe?

Igen, én is megdöbbentem, amikor ezt kutattam a legújabb bestselleremhez.

De mindenekelőtt: 2019-ben a pénzmosás és az adóelkerülés megakadályozása érdekében az 500 eurós bankjegyet félretették. A remélt siker elmaradt, és a mai napig nem sikerült empirikusan bizonyítani a megfékezést. Még a Bundesbanknak is el kellett ismernie, hogy ez az akció egy x-szel – nevezetesen nix-szel – ellátott mondat volt. Azóta a forgalomban lévő bankjegyek mindössze 20 százalékát adták vissza.

Ugyanakkor mindössze két év alatt 15 000 euróról 2000 euróra csökkentették az anonim asztali ügyletek (nemesfémek, drágakövek stb. regisztráció nélküli megszerzése) összegét. Véleményem szerint csak idő kérdése, hogy ez az ablak teljesen bezáruljon.

A következő támadásra a Corona-válság idején került sor: kezdetben a készpénzt egy ideig veszélyesnek tartották, mert vírushordozóként rágalmazták, ami persze abszolút humbug volt. Ennek ellenére a mai napig látunk matricákat, amelyek a biztonságos érintésmentes fizetést hirdetik.


Jön az uniós szintű készpénzplafon
De ez még nem minden: decemberben Brüsszel megállapodott egy 10 000 eurós uniós szintű készpénzplafonról. Ha Nancy Faeser német belügyminiszteren múlott volna, akkor 1000 eurónál jóval alacsonyabb készpénzplafont vezettek volna be. A Deutsche Bundesbank itt is egyértelmű ellentmondással kerül ismét szembe az EU-val és a német kormánnyal:

“Egyelőre nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra, hogy a készpénzplafonok elérnék a pénzmosás elleni küzdelem célját.” Ezt mutatják azokban az országokban szerzett tapasztalatok is, ahol a bankjegyekkel és érmékkel történő fizetést már bizonyos összegekre korlátozzák. “Ezért a készpénzfizetés felső határát elhibázottnak tartom” – mondta Johannes Beermann, a Deutsche Bundesbank igazgatósági tagja.

Ugyanakkor a német kormány a szankciók végrehajtásáról szóló törvény ürügyén – amelynek célja az orosz oligarchák életének megnehezítése, és természetesen, mint mindig, a pénzmosás elleni küzdelem – minden állampolgárát a vádlottak padjára ültette. A pénzmosásról szóló törvény (GWG) új 16a. szakasza ugyanis megtiltja, hogy ingatlanokért, földekért, házakért és lakásokért készpénzben, aranyban vagy kriptovalutában fizessenek.

Látod: A készpénzt több fronton is támadás éri. Ha pedig a készpénzt eltörölnék, az számos hátrányt jelentene számunkra, polgárok számára.

Digitális pénz = digitális diktatúra

A pénzkészletnek csak mintegy két százaléka áll rendelkezésre készpénzként bankjegyekben és érmékben. Vagy másképp fogalmazva: ötven euróból csak egy. Ha csak az európaiak öt vagy tíz százaléka venné ki a pénzét a bankból, a kártyavár összeomlana, és a legtöbb ember pénz nélkül maradna. A készpénzmentes fizetés egyre népszerűbbé válik a hitelkártyák, az Apple Pay, a PayPal és társai idején. Az összes fizetés több mint 90 százaléka bankkártyával, hitelkártyával vagy banki átutalással/közvetlen beszedéssel történik. De facto már van digitális eurónk. Miért szorgalmazza tehát az Európai Központi Bank (EKB) ennyire a központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetését az eurorendszerben?

Rövid válasz: Az irányításról van szó
Minden átutalást és tranzakciót, legyen az magán- vagy kereskedelmi célú, a bankok gyűjtik össze, és naponta egyszer hajtják végre a bankrendszerben az intézmények között. Azt, hogy az ügyfelek mire költik a pénzüket, jelenleg csak a bankok látják. A tranzakciók EKB-nak vagy más feleknek történő továbbítása több okból sem lehetséges, illetve tilos. A CBDC-vel ez a probléma véglegesen megoldódna. Ezután minden uniós polgárnak lenne egy digitális számlája (pénztárcája) közvetlenül az EKB-nál – és az EKB így valós időben teljes áttekintést kapna.

Természetesen a központi bankok bájosan kihúznak majd minden eszközt, hogy ezt a szép új világot számunkra élvezhetővé tegyék: A fizetés biztonságos, praktikus, higiénikus, érintésmentes, hatékonyabb, olcsóbb és gyorsabb lesz.

De az ár magas lenne, mert akkor minden ügyfél és minden tranzakció teljesen átlátható és nyomon követhető lenne. A digitális valuta számtalan adatot szolgáltathat a polgárok fizetési forgalmáról és felhasználói magatartásáról. Kényelmes módon a pénztárcák az oltási bizonyítványhoz vagy más adatokhoz is kapcsolódhatnak. Aztán itt van az igazán átlátható ügyfélkör.

Orwelli felügyelet fenyeget
Gondolkodjunk provokatívan tovább: az éghajlat megmentése és a jobb emberi magatartás kialakítására való nevelés érdekében lehetne egy CO2-hitelszámlát is bevezetni. Aki aztán elhasználja a CO2-hitelét, mert túl sokat utazik vagy túl sokat vezet, bogarak helyett húst vagy erősen feldolgozott húspótlót eszik, annak fizetnie kell, vagy akár éhen is halhat. Ezek a titkosszolgálatok nedves álmai és az a rémálom, amelyre George Orwell figyelmeztetett minket.

Egy másik kockázat: az orwelli felügyelet mellett a kamatlábak könnyen negatív tartományba süllyedhetnek anélkül, hogy a polgárok képesek lennének pénzt felvenni a bankból, és megmenekülni a negatív kamatláb elől. A bankroham így a jövőben lehetetlen lenne.

A büntetőkamatokat vagy vagyonadóztatást gyorsan és hatékonyan lehetne alkalmazni, és minden számláról beszedni anélkül, hogy bárki védekezhetne ellene. Ugyanez vonatkozik a parkolójegyekre, a rádióműsor-használati díjra és így tovább. Milyen kényelmes! Még egy számla befagyasztása is bármikor lehetséges lenne a centralista EKB részéről. Akárcsak Kína, a nagy példakép.

Digitális diktatúra álcázva
Ha már Kínánál tartunk: a hab a tortán, akkor egy “szociális hitelprogramot” is be lehetne vezetni. A központilag irányított digitális pénz, a szociális hitelrendszerrel párosítva, tökéletes – és alattomos – megoldás arra, hogy a saját polgárainkat kordában tartsuk, hogy folyamatosan ellenőrizzük őket, és hogy megbüntessük őket, ha nem a szabályok szerint játszanak. Aki ezután kilép a sorból, az a szociális kreditpontok levonásán kívül szankciókat is kap, kifizetési korlátozások vagy számlazárolás formájában. A klímasemlegesség, a szolidaritás és az igazságosság álcája mögé bújtatott digitális diktatúra készen áll.

De a fogyasztást is lehetne ellenőrizni. Kínában a pénz elhalványulásán gondolkodnak. A hitel egy bizonyos idő után lejár, hogy a gazdaságot ösztönözze. Másrészt a kifizetések korlátozhatók vagy akár meg is tilthatók bizonyos áruk esetében. Pontosan úgy, ahogy egy centralista intézmény szeretné.

Az EKB 2024/25-re szeretné bevezetni a digitális eurót. Világszerte minden központi bank gőzerővel dolgozik a digitális valutákon, mivel az előnyök nyilvánvalóak számukra. A lényeg az, hogy a digitális euró nem más, mint a 100 százalékban digitalizált, fedezetlen fiatpénzrendszer. Nekünk, polgároknak ez csak hátrányokkal jár, mert így könnyen ellenőrizhetőek és kisajátíthatóak leszünk. A negatív kamatlábakat anélkül lehet bevezetni, hogy képesek lennénk megvédeni magunkat ellenük. Mert ebben az esetben a menekülési útvonal el van zárva: nevezetesen a készpénzfelvétel, a készpénz kivonása a banki körforgásból, és így annak legális kivonása az államok felügyelete és hozzáférése alól.

Látja tehát, miért olyan fontos a készpénz megőrzése az anonimitás, a szabadság és a demokrácia szempontjából.


A készpénz a szabadság!
Ezt a szabadságot azonban évek óta minden oldalról támadások érik. Nemcsak az államok és a központi bankok támadják a készpénzt, hanem olyan szervezetek is, mint a Better Than Cash Alliance, amely kormányok, vállalatok és nemzetközi szervezetek globális szövetsége, és amely fel akarja gyorsítani a készpénzről a digitális fizetésre való átállást. A tagok – nem meglepő módon! – a Visa és Mastercard hitelkártya-óriások, a Citibank, de a Bill & Melinda Gates Alapítvány is. Izgalmasnak találom a kutatásomnak az elején említett eredményét: a készpénzellenes szövetség német adófizetők pénzét kapta a szövetségi kormányunktól. 2016 és 2018 között 500 000 euró volt, 2019 óta pedig évi 200 000 euró.

A tendencia egyértelmű: a készpénz eltörlése csendben és alattomosan történik. Az év elején a Lufthansa bejelentette, hogy csak készpénzmentes fizetést fogad el a szervizpontjain. Szinte ezzel egy időben a 40 fiókkal rendelkező Gravis technológiai lánc bejelentette, hogy többé nem fogad el készpénzt.

A tény az: Csak a készpénz garantálja a vagyon tulajdonjogát és birtoklását
A számlán lévő pénz nem az Öné, hanem a banké. Erről több fontos videót is készítettem. A készpénz a nyomtatott szabadság és az is marad! Az EKB alapszabálya szerint ez az egyetlen törvényes fizetőeszköz, és az is marad:

“Az euróbankjegyek és -érmék törvényes fizetőeszközök az euróövezetben. A készpénz a központi banki pénz egyetlen olyan formája, amelyet mindannyian közvetlenül használhatunk.”
Még áramszünet esetén is a készpénz lesz az egyetlen hivatalos fizetőeszköz, amely még működik.
Annak ellenére, hogy szenvedélyesen kiállok a készpénz mellett, azt is meg kell említenem, hogy a jelenlegi monetáris rendszerünk nem fenntartható. A fedezetlen papírpénz (fiat money) ugyanis, ahogy a történelem során mindig is tette, folyamatosan veszíteni fog a vásárlóerejéből, és végül megbukik. Különösen az euró diszfunkcionális valutakísérlete. Ezért olyan zseniális és fontos egy olyan független, decentralizált, határok nélküli, nem manipulálható és deflációs rendszer, mint a Bitcoin. Számomra ez az egyetlen alternatíva egy jobb monetáris rendszer kialakítására, és az is marad.

Forrás:rubikon.news

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

  1. Nézzünk egy átlagos esetet, sok van belőle. XY-t elbocsájtották a munkahelyéről, nem tudja fizetni a lakása részleteit. Nos a végrehajtó elárverezi a lakást, de ebből a felvett hitel rendszerint nem lesz kifizetve, mert az árverés után többnyire még fennmarad némi tartozás. A második lépés, hogy befagyasztják a bankszámláját. Nos amit volt készpénz addig a sógora, komája tudott neki segíteni, adott némi pénzt, hogy a szükséges dolgokat megvegye. Letiltott bankkártyával ugyanis nem tud semmit vásárolni. Ha eltűnik a készpénz akkor a póruljárt adós kénytelen elcipelni magával a Közértbe is a sógorát, komáját, hogy ő fizessen kártyával (másképp nem lehet, mivel nincsen készpénz) mert különben éhenhal.
    Vegyünk egy közvetlenebb példát. Ül a sarkon egy hajléktalan koldus, előtte egy tányér. Dobnak bele némi pénzt, estére összejön annyi, hogy meg tudja venni az ennivalót. Ha nincsen készpénz nem lehet ezen az emberen segíteni. (Vagy igen, de csak hatósági módon. Kényszerszállás, porciózott ennivaló. Gyakorlatilag börtön.)
    Mindent el kell követni, hogy ne lehessen a készpénzt kivonni. A civilek azzal tudják ezt elérni, hogy dafke nem fizetnek kártyával a boltokban, csakis készpénzzel hajlandóak. Tömeges ellenállás esetén a hatalom kénytelen lesz meghátrálni.

  2. A pénz létrehozás eredetileg az Uralkodók , később az Államok és végül a Bankok joga is lett.
    Van előnye is a Bankok főleg fejlesztési célú hitel kihelyezésének, amivel a magántőke az államok kiegészítéseként a jövő technikai fejlődést segítheti. (pl: állam által kockázatosnak vélt vállalkozások)

    A Banki pénz csupán ígérvény egy formája! (Főként hitelpénz)
    VESZÉLY AZ ÁLLAM KISZORÍTÁSA!
    Ha készpénzmentessé kívánják tenni az adásvételt, akkor a magánemberek nem tudják jelenleg a pénzhasználatot a magán bankok nélkül megtenni, mert az állami bankok amik még valahogy léteznek. Például a Nemzeti Bank nem lát el lakossági forgalmi banki szolgáltatást.
    Eddig nem csorbult a magánemberek joga, mert az Állam biztosította a készpénzen keresztül a pénzhasználat jogát minden embernek. Azonban ha csak készpénzmentesen lehet majd fizetni valamiért, akkor az állam helyett a MAGÁNTŐKE kezébe kerül a teljes pénzforgalom!
    MEGOLDÁS:
    Csak úgy lehet etikus a kötelező banki pénzhasználat, ha az ÁLLAMI kézben lévő BANK is nyújt lakossági és kereskedelmi készpénzforgalmat.
    VISSZA KELL HOZNI A NEMZETI BANKOK lakossági és kereskedelmi célú folyószámla ügyintézését!

    Ha ez nem történik meg, akkor be kell perelni az Államot!
    Ki kell kényszeríteni a biztonságos, magántőkétől független pénzhasználatot!
    Állampolgári jogok…. !

    Tisztelettel: Péntek Zsolt rk. pap

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek