2024.április 26.
Ervin, Klétusz

Háborús és szankciós viták uralták a nagyhatalmak csúcstalálkozóját

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
762771 g20 bali

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Írta: Pócza István

Putyin nem vett részt, Lavrov ott volt, de elviharzott, a kínaiak bevédték az oroszokat, a britek elszámoltatnák Putyint, a rosszban levő EU-s vezetők egy asztalhoz ültek, a NATO szövetségesek pedig barbár tettként ítélték el az oroszok rakétatámadását – véget ért a G20 csúcs. A legnagyobb gazdasági erővel bíró csoport országai kemény témákat érintettek, nézzük a részleteket!

Lavrov késett, majd elviharzott

A világ gazdasági hatalmait egy asztalhoz ültető, Bali szigetére szervezett G20 csúcstalálkozó előkészületei meglehetősen feszült hangulatban történtek. A legnagyobb kérdés Oroszország részvétele volt, amely végül nem maradt el, viszont nem a legmagasabb szinten képviseltették magukat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök távol maradt a találkozótól, Szergej Lavrovot küldte maga helyett,

aki nem vett részt az állam- és kormányfők hivatalos ebédjén. Az orosz külügyminiszter a találkozó hivatalos befejezése előtt el is viharzott.

Egyrészt-másrészt kínai módra

Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozón kifejtette: a leghatározottabban el kell utasítani az élelmiszer- és az energiakérdések politikai módon történő kezelését, valamint azt, hogy ezeket fegyverként használják. Többek szerint ezzel finom kritikát fogalmazott meg az oroszok felé is, ugyanakkor

kritizálta az egyoldalú szankciókat is, amelyeket szerinte meg kell szüntetni.

A kínaiak azonban be is védték az oroszokat, hiszen világossá tették: nem tartják elfogadható lépésnek az oroszok G20-ból való kizárását, sőt, támogatják az ország tagságát a nemzetközi szervezetekben, amelyek elvételéhez senkinek sincs joga.

El is ítélték az oroszokat, meg nem is

A G20-nyilatkozatok az összes résztvevő közös megállapodása alapján szokták megfogalmazni, illetve kiadni. Jól mutatja a nemzetközi szintű megosztottságot, hogy

az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban nem sikerült semmilyen közös álláspontot kialakítani.

Éppen ezért a NATO és G7 országok vezetői egy külön nyilatkozatot fogadtak el, amelyben nagyon határozottan ítélik el Oroszország rakétatámadás-sorozatát, amelyet kedden hajtottak végre. A támadást az aláírók barbárnak titulálták, illetve megerősítették Ukrajna melletti elkötelezettségüket. Emellett említést tesznek a Lengyelország területén becsapódott rakétáról is, támogatásukról biztosítva a lengyeleket.

Európa Putyin ellen hangolt

Ahogyan a külön készített nyilatkozatból következtetni lehetett, a csúcstalálkozó európai résztvevői felszólalásaikban erősen kritizálták Oroszországot és különösen Vlagyimir Putyint, a nemzetközi beszámolók szerint

Rishi Sunak brit miniszterelnök már elszámoltatást emlegetett.

Videókapcsolaton keresztül, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt a találkozón, ahol megerősítette feltételeit a békekötéssel kapcsolatban. Erről bővebben itt írtunk.

Az EU-tag résztvevők külön is tárgyaltak

A találkozó egy külön kis klub lehetőségét is magával hozta a G20-as EU-tagok számára: a francia elnök, a német kancellár, a holland miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke

külön is egyeztetett egymással európai kérdésekről és érdekekről.

Ez azért is említésre méltó, mert a két EU-s csúcsvezető az elmúlt időszak hírei alapján elég rossz kapcsolatban van egymással, illetve Scholz kancellár és a Macron elnök is eléggé eltávolodott egymástól.

Világgazdaság a Covid után

A találkozó témája között szerepelt a nemzetközi gazdasági helyreállás a koronavírus járványt követően. Különösen az európai országok sürgették a további cselekvést ezen a téren, azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy

a világ egy a járványt követően egy újabb gazdasági kihívás-sorozattal szembesül,

amelynek elsősorban politikai okai vannak. Ezek megoldása szempontjából nem mondható túlzottan eredményesnek a találkozó. Nagyobb volt a sajtófüst, mint az eredményláng. 

Forrás:Mandiner, Nyitóképen: Scholz német kancellár, Biden amerikai elnök és Modi indiai miniszterelnök az indonéz elnök, Joko Wadodo társaságában (Mast IRHAM / POOL / AFP)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek