2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

Közlemény: A nagy szolgáltatók se legyenek sérthetetlenek

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
tothmate

A Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottsága szerint erősebb jogszabályi védelemre számíthatnak a gyermekkorú fogyasztók miután az Igazságügyi Minisztérium által szervezett Fogyasztóvédelmi Kerekasztal hétfőn felállította a Gyermekvédelmi, valamint Közérdekű Keresetindítással kapcsolatos munkacsoportokat.


A Budapest Bizottság támogatja, hogy az online platformoknak kötelező legyen az életkorra vonatkozó kockázatbecslés és a szülői felügyeleti jog terjedjen ki a gyermekkorúak online ügyleti döntéseire. Jelenleg több platform megtéveszti a szülőket a gyermek online aktivitásáról, dr. Tóth Máté szabályozási jogász szerint ez változhat az új munkacsoportnak köszönhetően. Így az online platformok csak olyan típusú tartalmat jeleníthetnek meg gyermekek számára, amit a szülők előzetesen a platform számára engedélyeztek. Elkerülhetővé válik, hogy óvodás korú gyermek a szülő tudta nélkül trágár beszéddel vagy szexuális propagandával találkozzon az online térben.

A Közérdekű Keresetindítással kapcsolatos munkacsoport szakértői vizsgálata véget vethet a még a Horn-kormány(!) által teremtett visszás helyzetnek, hogy a fogyasztóvédelmi perek elé polgári eljárási törvényeink több akadályt gördítenek, mint az EU más tagállamaiban. Dr. Tóth Máté elmondta, az eljárásjogi könnyítések (pl. ügyvédkényszer eltörlése) után a Ryanair-féle cégeket a fogyasztók a bíróság előtt olcsóbban és egyszerűbben számoltathatják el a repjegyekkel kapcsolatos jogsértésekért.

Forrás: mti.hu OS

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?