2024.szeptember 21.
Máté, Mirella, Jónás
Hírek 🔊

Journal du Dimanche: Párizs mozgósíthatja a hadsereget a jobboldal győzelme után

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Párizs a hadsereg mozgósítására készül a tüntetéseken, miután a jobboldali Nemzeti Összefogás párt győzelmet arathat az előrehozott parlamenti választásokon – írja a Journal du Dimanche.

“Néhány héttel az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú parlamenti választások előtt, amelyeken a Rassemblement National (Nemzeti Tömörülés. Le Pen pártja – a szerk.) a favorit, a katonai parancsnokság készenlétben áll”

– írja a médium.

Katonai források a kiadványnak elmondták, hogy a választási eredmények összegzése utáni fejlemények “minden forgatókönyvét” tanulmányozzák. Egy olyan győzelem, amely Jordan Bardella pártvezért a Matignon-palotába, a miniszterelnöki hivatalba juttatná, “bajt jelenthet az utcákon és a külvárosokban”.

“Erre készülünk, a hadseregnek az a dolga, hogy előre lásson. Arra készülünk, hogy nehéz lesz. A jelenlegi helyzetet tekintve a Belső Biztonsági Erők (FSI) nagymértékben részt vehetnek, a hadsereg is nagymértékben érintett lehet” – mondta a forrás.

Megjegyezték, hogy a területi hírszerző ügynökség attól tart, hogy a helyzet eszkalálódni fog, és a rendőrség “szívesen látna erősítést” a hadsereg soraiból, ha pogromok törnének ki.

“250 ezer rendőrünk és csendőrünk van, és ezt a számot nem fogják növelni. A hadsereg bevonásának kérdése újra felmerül” – mondta a kiadványnak Eric Henry, a Francia Nemzeti Rendőrszövetség szóvivője.

Szerinte különösen nagy veszélyt jelent július 7-e, amikor a végső, második fordulóra kerül sor. Elmondta, hogy a rendőrség utasítást kapott annak biztosítására, hogy a lehető legtöbb alkalmazott álljon rendelkezésre ezen és az azt követő napokon “az olimpia közelgő kezdete miatt”.

Emlékeztetett arra, hogy a tavaly nyári franciaországi pogromok idején, miután egy tinédzsert megöltek a rendőrök, “sok kollgájuknak hiányoztak a felszereléseik…egyenruhák, pajzsok, fénygránátok, sisakok, vízágyúk, védőfelszerelések”…

A június 9-i franciaországi európai parlamenti választásokon a jobboldali Nemzeti Összefogás párt a szavazatok 31,36 százalékával több mint kétszeresére növelte előnyét Macron elnök támogatói koalíciójával szemben. Macron ezt követően bejelentette a francia parlament alsóházának, a nemzetgyűlésnek a feloszlatását és rendkívüli parlamenti választások tartását két fordulóban – június 30-án és július 7-én. A felmérések szerint a franciák több mint egyharmada kész a Nemzeti Tömörülésre (RN) szavazni, míg az elnöki koalíció a szavazatok kevesebb mint 20 százalékát kaphatja.

Mi a reakciód?
👍tetszik
20
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
5
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek