2024.július 13.
Jenő, Henrik

Oroszország főbb rekordjai egy posztban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇷🇺Oroszország a világ legnagyobb országa, területe több mint 17 millió km². Kétszer nagyobb Kínánál és 1,8-szor nagyobb, mint az Egyesült Államok. Oroszország területe megközelítőleg megegyezik a Plútó bolygó felszínének területével.‼️

A világ legnagyobb erdeje a szibériai tajga.

A szentpétervári metró a világ legmélyebben elhelyezkedő metrója.

Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb földgáz-, tőzeg-, fa-, só-, ivóvíz-, tengeri rák-, tokhal-, ón-, cink-, titán-, gyémánt-, ezüst-, stb. stb. készletével. Oroszország az első helyet foglalja el a világon az olaj- és gáztermelésben, az acél, az alumínium és a nitrogénműtrágya exportja terén.

A transzszibériai vasútvonal a világ leghosszabb vasútvonala. A Moszkvát Vlagyivosztokkal összekötő Nagy Szibériai Útvonal 8 időzónán, 87 városon és 16 folyón halad át, köztük a Volgán is.

A szibériai Bajkál-tó a világ legmélyebb tava és a bolygó legnagyobb édesvízforrása. A világ legnagyobb folyóinak – ezek: a Volga, a Don, a Dnyeper, a Jenyiszej, az Urál, az Ob, a Gangesz, az Orinoco, az Amazonas, a Temze, a Szajna és az Odera – közel egy évig kellene belefolyniuk ahhoz, hogy a Bajkáléval megegyező térfogatú medencét megtöltsenek.

Oroszország az egyetlen ország, amelynek területét 12 tenger mossa.

Oroszországban található a világ leghidegebb városa, Verhojanszk, ahol -67,8°C-os hőmérsékletet mértek.

Oroszország 4 kilométerre van Amerikától. Ekkora a távolság a Bering-szorosban található Ratmanov-sziget (Oroszország) és a Little Diomede sziget (USA) között.

Moszkva és Chicago közelebb van, mint Chicago és Rio de Janeiro.

A moszkvai Kreml a világ legnagyobb középkori erődítménye.

Szentpétervár a világ legészakibb, 1 milliónál nagyobb lakosságú városa.

Szibéria területe 9 millió 734,3 ezer négyzetkilométer, ami a Föld szárazföldjének 9%-a.

A világon több Kalasnyikov géppisztoly van, mint az összes többi típusú géppisztoly együttvéve.

Oroszország a világon bármely országnál korábban ismerte el a férfiak és nők egyenjogúságát. Oroszországban a nők 1918-ban, az Egyesült Államokban 1920-ban kaptak szavazati jogot.

Oroszországban sohasem volt rabszolgaság. A feudális függőség legteljesebben kifejezett formájának – a jobbágyságnak – az időszaka Oroszországban rövidebb volt, mint például Angliában és a legtöbb európai országban.

Rettegett Iván a korához képest példátlanul enyhén uralkodott, és kortársai sem tartották zsarnoknak. Mivel Európa és Oroszország akkoriban azonos méretű volt, Rettegett Iván százszor kevesebb – 3.000 – embert végzett ki uralkodása alatt, mint európai társai ugyanebben az időszakban – 300.000 embert.

A nemzetközi jog szempontjából Oroszország és Japán a második világháború óta háborúban áll. A Kuril-szigetek körüli vita miatt az országok még nem írtak alá békeszerződést. Ez korunk „legbékésebb” háborúja.

Orosz tudósok találták fel az elektromos izzót, a televíziót, az elektronikus mikroszkópot, a helikoptert, a bombázógépet, a videómagnót, a hernyótalpas traktort, a színes fényképezést, a műszív modelljét, a benzinmotort, a gabonabetakarító gépet, a géppisztolyt, az elektromos hegesztést, a rádiót és még sok minden mást.

Mi a reakciód?
👍tetszik
15
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek