2024.április 25.
György, Fidél, Debóra

Karácsony színes fővárosa: transzvesztita show-k, erotikus bárok, swinger klubok élményeiből készült előadás is része a Tavaszi Fesztivál programjának

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
859461 alterego nyito

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A darabot Gryllus Dorka rendezi, a forgatókönyvet Závada Péter írta. A programsorozathoz tartozik még egy kiállítás és egy „genderfluid divatbemutató” is – Lakatos Márk stylist vezetésével.

Egy érdekes, háromrészes programsorozatra bukkantunk a főváros által szervezett és támogatott Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményei között.

Tisztában vagyunk saját szexualitásunkkal? Vagy csak követjük az elvárásokat, melyeket a társadalom, a barátaink, partnerünk vagy saját nemünk támaszt velünk szemben?

– hirdeti magát a fővárosi fesztivál egyik előadása. A Szex machine, avagy vágyaink meghurcoltatása a Trojka Színházi Társulás zenés színpadi showműsora ismert popslágerekkel. Mint fogalmaznak: „zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel”.

„Az előadás az általában vett szexualitás, az intimitás és a másság, a szégyen, a tabu, a mítosz és önmagunk bátor felvállalásának kérdéseit járja körbe sok-sok őszinteséggel és humorral. Ahány ember, annyiféle vágy. Van-e határ? Hol kezdődik az abúzus? Kiben és mit szabadít fel a transzvesztita show-k, erotikus bárok, swinger klubok élménye, vizuális nyelve? Mi a helyzet a pornográfiával? Vajon csak a szexipartól készen kapott nyelven és gesztusokkal tudunk nyilvánosan beszélni a szexről? Mi az az álszent képmutatás vagy éppen primer zsigeri ösztönkésztetés ami működteti ezt a hatalmas iparágat? És vajon ezek az eltitkolt, meghurcolt vágyak megszelídíthetőek, transzportálhatóak a hétköznapi élet szintjére?” – áll a program leírásában.

A darabot Gryllus Dorka rendezi, Závada Péter forgatókönyve alapján.

Csináltunk egy előadást a szexről a Tavaszi Fesztiválra. Gryllus Dorka rendezi, a Trojka színészei játsszák. Én a színpadi szövegben dramaturgoskodtam. Ti pedig gyertek, és nézzétek meg!” – írja közösségi oldalán Závada.

Helyszín: az Alterego bár

Az előadás Budapest legismertebb melegbárjában, az Alteregóban lesz, és mindhárom napjára telt házat hirdettek a szervezők. A szóban forgó klubban egyébként minden pénteken és szombaton Drag Queen-showt tartanak.

Budapest színes és vendégszerető város, ahol szabadságra és otthonra lelnek az alkotók, a művészek, és otthon érezheti magát benne mindenki, aki barátja a kultúrának (…) Főpolgármesterként és a város egyik lakójaként is számos okom van büszkének lenni Budapestre, ám a legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy itt békében él egymással sokféle ember, és nyitottsággal, kíváncsisággal fordulunk egymás felé.

Hiszen a sokszínűség mindannyiunkat gazdagít

(…) Az idei Fesztiválon egyszerre építünk a hagyományokra és folytatjuk az újításokat, műfajok pezsgő kavalkádjával, rangos vendégekkel és a legkülönlegesebb hazai művészekkel mutatjuk meg sokszínűségünket” – hangoztak Karácsony Gergely beköszönő szavai.

alter
A helyszín az Alterego lesz. Forrás: Alterego Facebook-oldal

„Genderfluid fashion show”

A programsorozathoz tartozik még egy, az előadás gondolatiságát továbbvivő divatbemutató is,

ahol a darabban használt, magyar tervezők által készített ruhákat mutatják be – Lakatos Márk stylist vezetésével.

A rendhagyó divatbemutató No gender, No war Fashion Show néven fut majd az Akvárium Teraszán, és „genderfluid programként” hivatkoznak rá a szervezők.

Mit jelent a férfi vagy a női energia a divatban? Kell-e ragaszkodnunk sztereotíp nemi szerepeinkhez az öltözködésünkben? Van-e nemük a ruháknak? Hogyan mutassuk be testünket az öltözékeinkkel? Jogosan büntethetnek-e akár halállal is, ha a nemünk szerint előírt öltözködési szabályokat megszegjük? Van-e jogunk arra, hogy a nemünket ne mutassuk meg a ruháinkkal vagy akár megtévesszük a többieket e tekintetben? Egyáltalán, mire ez a nagy parádé a férfias és nőies stílus körül? Lehet ezt szabadabban, játékosabban kezelni? Ezt a kérdést boncolgatja a Lakatos Márk és a Trojka cross dressing divatbemutatója a legmenőbb magyar divattervezők, többek között Szegedi Kata, Ferencz Borbála kreatív közreműködésével” – áll a leírásban.

gryllus
Forrás: Gryllus Dorka Facebook-oldala

Nemi szerepek felcserélése

Szintén a Szex machine előadásra épül a Budapest Tavaszi Fesztiválon egy harmadik program is, amely „egy-más” címen fut majd a TOBE Gallery-ben. Mint ismertetik: „A Szex machine témájából építkező fotókiállítás egy örömjáték a valóság színpadán, filmre fotózva. Eke Angéla színész kollégáit örökítette meg az otthonaikban,

a nemi szerepek felcseréléséből fakadó felhőtlen játék lehetőségét megadva nekik.”

 „Színészként a perspektívaváltás és a fotópapíron megjelenítendő érzékeny, valódi lelki mozzanatok megörökítése olyan, mintha kézzelfoghatóvá tenném a pillanatot, ami így már mindig velünk marad. Letagadhatatlan, éppen ezért fejlődésül szolgálhat. Alkotótársaim intim, otthoni közegükben egy hozzátartozójukkal együtt szerepelnek a fotókon, a nemi szerepek felcserélését a lelki játék eszközeivel jelenítjük meg. A képek szereplői a komfortérzetből fakadó zavart vagy éppen ideális állapotot sugározzák. A filmes fényképezőgéppel dokumentált helyzetek a totális valódi érzelmeket és tekinteteket tükrözik anélkül, hogy kontrollálnák azokat. A SZX_MCHN témájából építkező „egy -más” fotókiállítás szintén egy örömjáték a valóság színpadán, és egy performansz,

amiben a nézők kezébe kerül a lehetőség, milyen mértékben legyek nő és férfi.

De ez vajon kimérhető patikamérlegen?” – mutatja be a projektet Eke Angéla a főváros fesztiváljának honlapján.

Forrás:Mandiner, Nyitókép: Gryllus Dorka Instagram profilja

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. A Margit hídon a pápai fehér-arany színű zászlók helyett a tavaszi fesztivál elég rondára sikerült zászlói lengenek. Karácsonyt már csak ezért is ki kell rúgni a Városházáról.
    Törvényt kell hozni, hogy csak az szavazhasson a helyhatósági választáson aki legalább egy éve az adott településen él. Így elkerülhető, hogy Brüsszelből küldött, tegnap bejelentkezett bérszavazók döntsenek a helyhatósági választáson.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához