2024.április 18.
Andrea, Ilma, Apolló, Aladár

Kata és a disznófejű nagyúr adventi kalandja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
csillagrege

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

„Ahogy a csillag elvezette az emberiséget Jézushoz, az igaz szeretethez, úgy vezette el a csodaszarvas magyar nemzetünket a Kárpát-medencébe.” vallja Balatoni Kata Apáczai és Nők Magyarországért díjas pedagógus, neveléstudományi kutató legújabb, CSILLAGREGE – Advent a Kárpát-medencében című könyvében. Advent szülőként és pedagógusként is fontos időszak és egyben témakör is életünk, munkánk során. A családok és közösségek legmagasztosabb ünnepe, melyben az ősi és keresztény kultúránk hagyományának varázslatos fúziója van jelen. Ennek átörökítése és megjelenítése kiemelt feladatunk. Évtizedek porát lesöpörve kell újra életünkbe emelnünk valós, hiteles értékeinket és teret adnunk az igaz szavaknak és hangoknak egyaránt. Múltunk és jövőnk záloga ünnepeink, örökségelemeinkkel való megtöltése, újrahangolása.

A piacot leuraló nagy könyvkiadók szerint azok a könyvek mennek jól, amelyek kilépnek a vallásos közegből, és jobb lenne, ha egy adventi könyv általánosabb (nem vallásos) formában jelenne meg, különben nem illik a profiljukba. Álláspontjuk szerint – amin több, mint 10 éve dolgoznak sikerrel – az ún. „vegyes technika”, miszerint archaikus szövegű tartalmakat szélesebb körben ismert mondókák közé helyeznek, gyermekbarátabbá alakítják a könyveket…

Balatoni Katalin munkáját és eredményeit sokan ismerik, mert elkötelezte magát a tradicionális magyar kultúra mellett, ami teremtő, természet és közösség központú. Az ilyen minőség mellett elkötelezett emberek hagyományos értékrend mentén szeretnének (vissza)adni valamit abból a kultúrkincsből, amiből sokat kaptak.

2022 11 05 0957 1

Az írónő indíttatása egyszerű felismerésből származik, méghozzá abból, hogy a „Hull a pelyhes fehér hó” helyett vannak olyan magas értékrendet közvetítő magyar népdalok, amelyek a gyermekek számára kedvesek lehetnek. Az advent, mint keresztény ünnep Istenről és a teremtéséről szól. Ez a közös hitünk, azaz a vallásunk. A piaci szereplőknek a hit nem illik a profiljukba. Általánosabb szövegek, mondókák a megfelelőek. Mert az szerintük gyermekbarátabb és az szélesebb körben terjeszthető.

Be kell látni, hogy a behódolás csak a profit szempontjából értelmezhető. Maradandó értéket viszont áldozat útján érhetünk el. Katalin vállalva ezt az áldozatot a profit rovására, elkészítette a könyvet és méltó készületet segít minden családnak.

csillagrege borito 1

dr. Németh Henrik
VDTA munkatárs

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek